E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : A császári és királyi közös hadsereg és haditengerészet

A császári és királyi közös hadsereg és haditengerészet

Szabó JJ  2005.12.27. 10:00

A közös hadsereget a volt császári és királyi haderő alapjain hozták létre, fő fegyverneme mintegy 56%-os arányával a gyalogság volt.

A császári és királyi közös hadsereg és haditengerészet

A közös hadsereget a volt császári és királyi haderő alapjain hozták létre, fő fegyverneme mintegy 56%-os arányával a gyalogság volt. A gyalogezredek száma 1912-re 103-ra növekedett, amelyből 47 volt a magyarországi. A gyalogezredek a kiegészítési körzetükbe települtek, így a korabeli közlekedési viszonyok mellett gyorsabban végre lehetett hajtani a mozgósítást és a csapatok háborús készültségi fokának elérését. A gyalogezredeket hadosztályokba, a hadosztályokat hadtestekbe tömörítették. A Monarchia területén összesen 14 hadtestet állítottak fel, amelyből hat Magyarország területén állomásozott Budapest, Pozsony, Kassa, Temesvár, Nagyszeben és Zágráb központtal. A hadtestek száma 1912-re 16-ra emelkedett.

A lovasságot 1867 után egységesítették. Megszűntették a vértes ezredeket és csak a könnyű fegyverzetű és felszerelésű dragonyos, ulánus és huszárezredek találhatók a hadrendben. A lovasezredek hat századból álltak és létszámuk 1912-ig csak egy ezreddel gyarapodott. Fegyverzetükben a vágó és szúrófegyverek mellett a lőfegyverek kerültek előtérbe.

A tüzérség tábori és vártüzérségből állt. Az elöltöltő ágyút 1875-ben váltották fel acélbronz csövű hátultöltős ágyúval. A hadtestek tüzérsége egy-egy tábori tarackezredből, egy-egy nehéz tarackosztályból és három-három tábori ágyúsezredből állt 1912-ben. A lovas-hadosztályok egy-egy lovagló tüzérosztállyal rendelkeztek.

A császári és királyi haditengerészet a Monarchia fegyveres erőin belül minden tekintetben csak mellékes szerephez jutott. 260 ezer tonna összsúlyával az első világháború kitörésének pillanatában utolsó volt a nagyhatalmak hadiflottái között. Nagy-Britanniáé több mint nyolcszorosan, Németországé pedig mintegy négyszeresen múlta ezt felül. Ennek ellenére az 1912-14 között vízre bocsátott négy csatahajó Szent István, Prinz Eugén, Tagetthoff és Viribus Unitis hármas ágyútornyaikkal a világ legkorszerűbb hadihajói közé tartoztak. A tengeri flotta mellett Linz és Zimony között működött a dunai flottilla budapesti központi kikötővel és parancsnoksággal.

 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!