E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : A magyar királyi honvédség

A magyar királyi honvédség

Szabó JJ  2005.12.27. 10:02

Az 1868. évi 41. törvénycikk pontosabban meghatározta a honvédség feladatát mint a véderőtörvény: “Az összbirodalmat közösen érdeklő viszonyokban a közös hadsereg kiegészítő részét nem közös érdekű viszonyokban Magyarország fegyveres erejét képezi”.

A magyar királyi honvédség

Az 1868. évi 41. törvénycikk pontosabban meghatározta a honvédség feladatát mint a véderőtörvény: “Az összbirodalmat közösen érdeklő viszonyokban a közös hadsereg kiegészítő részét nem közös érdekű viszonyokban Magyarország fegyveres erejét képezi”. Elvileg tehát Magyarország Ausztriától függetlenül akár hadat is viselhetett volna egy másik ország ellen. Erre azonban a magyar honvédség műszaki csapatok és tüzérség hiányában alkalmatlan volt. Másrészt Ferenc József, a Legfőbb Hadúr parancsa nélkül ez lehetetlen is lett volna. “Ő császári és Apostoli királyi Felsége” alkotmányos fejedelmi jogai folytán az összes birodalom hadaival együtt a magyar honvédség felett is személyesen gyakorolta a parancsnokságot. Ez kiterjedt a honvédség vezérletére és vezényletére, tábornokok, honvéd törzs- és főtisztek, hadbírók, orvosok, hadbiztosok kinevezésére, áthelyezésére, előléptetésére és nyugdíjazására, valamint a fegyelmi ügyek intézésére.

A honvédség szervezeti kereteinek kialakításánál alapelv volt, hogy az feleljen meg a magyar államterület politikai beosztásának, valamint központi és egységes legyen.

Háború esetén biztosítani kellett a honvédség háborús készültségi fokának gyors elérését és a harcképesség állandó fenntartását. Ezt a feladatot a Honvédelmi Minisztérium látta el. Békeidőben a honvédelmi miniszter időszakonként köteles volt tájékoztatni a közös hadügyminisztert a honvédség állapotáról. A közös hadsereget illetően a honvédelmi miniszter hatásköre befolyással volt az újoncozásra, a hadrend megállapítására, a mozgósítási ügyekre, a közlekedési vonalakon a katonai szempontok érvényesítésére, a békeelhelyezésre és az élelmezésre.

A honvédség katonai feladatainak szervezésére, a kiképzés irányítására a honvédség élén a honvéd főparancsnok állt aki azonos rangban volt a közös hadsereg hadtestparancsnokaival, de köteles volt azokat tájékoztatni a területükön elhelyezett honvédcsapatok helyzetéről, esetlegesen a honvédcsapatok karhatalmi felhasználásáról is.

A honvédségi törvény a magyar szent korona országait földrajzi és politikai beosztás szerint hat kerületre osztotta, amelyek a következők voltak: Dunáninneni, Dunántúli, Tiszáninneni, Tiszántúli, Királyhágóntúli és Horvát-Szlavón. A következő évben már pesti, kolozsvári, kassai, pozsonyi, budai és zágrábi kerületneveket használtak. 1871-ben újabb felosztás következett és a kerületek számát a szegediével szaporították. A budai honvédkerület székhelyét 1876-ban Székesfehérvárra helyezték. Ez a honvédkerület 1913-ban megszűnt és állományát a pesti és a pozsonyi vette át. 1912-ben a honvédkerületeket területileg egyesítették a közös hadsereg hadtestjeinek kerületeivel.

A hovédkerületi parancsnokságokat a csapatok szervezésének előkészítésére 1869 áprilisában alakították meg. A kerületparancsnok a honvédség közigazgatási rendszerében területi főnök, katonai vonatkozásban a területén elhelyezett alakulatok legmagasabb elöljárója volt. Hatásköre békében a katonai, a katonai közigazgatási, az egészségügyi, a gazdasági és a fegyelmi jogkörrel kapcsolatos feladatok végrehajtására és ellenőrzésére terjedt ki.

 

 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT    *****    KOSEMBLOG.GP//A MAGYAR "A SZULTÁNA" RAJONGÓI OLDAL//BY: KÖSEM// KOSEMBLOG.GP//MINDEN, AMI KÖSEM...