E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : A magyar királyi honvédség

A magyar királyi honvédség

Szabó JJ  2005.12.27. 10:02

Az 1868. évi 41. törvénycikk pontosabban meghatározta a honvédség feladatát mint a véderőtörvény: “Az összbirodalmat közösen érdeklő viszonyokban a közös hadsereg kiegészítő részét nem közös érdekű viszonyokban Magyarország fegyveres erejét képezi”.

A magyar királyi honvédség

Az 1868. évi 41. törvénycikk pontosabban meghatározta a honvédség feladatát mint a véderőtörvény: “Az összbirodalmat közösen érdeklő viszonyokban a közös hadsereg kiegészítő részét nem közös érdekű viszonyokban Magyarország fegyveres erejét képezi”. Elvileg tehát Magyarország Ausztriától függetlenül akár hadat is viselhetett volna egy másik ország ellen. Erre azonban a magyar honvédség műszaki csapatok és tüzérség hiányában alkalmatlan volt. Másrészt Ferenc József, a Legfőbb Hadúr parancsa nélkül ez lehetetlen is lett volna. “Ő császári és Apostoli királyi Felsége” alkotmányos fejedelmi jogai folytán az összes birodalom hadaival együtt a magyar honvédség felett is személyesen gyakorolta a parancsnokságot. Ez kiterjedt a honvédség vezérletére és vezényletére, tábornokok, honvéd törzs- és főtisztek, hadbírók, orvosok, hadbiztosok kinevezésére, áthelyezésére, előléptetésére és nyugdíjazására, valamint a fegyelmi ügyek intézésére.

A honvédség szervezeti kereteinek kialakításánál alapelv volt, hogy az feleljen meg a magyar államterület politikai beosztásának, valamint központi és egységes legyen.

Háború esetén biztosítani kellett a honvédség háborús készültségi fokának gyors elérését és a harcképesség állandó fenntartását. Ezt a feladatot a Honvédelmi Minisztérium látta el. Békeidőben a honvédelmi miniszter időszakonként köteles volt tájékoztatni a közös hadügyminisztert a honvédség állapotáról. A közös hadsereget illetően a honvédelmi miniszter hatásköre befolyással volt az újoncozásra, a hadrend megállapítására, a mozgósítási ügyekre, a közlekedési vonalakon a katonai szempontok érvényesítésére, a békeelhelyezésre és az élelmezésre.

A honvédség katonai feladatainak szervezésére, a kiképzés irányítására a honvédség élén a honvéd főparancsnok állt aki azonos rangban volt a közös hadsereg hadtestparancsnokaival, de köteles volt azokat tájékoztatni a területükön elhelyezett honvédcsapatok helyzetéről, esetlegesen a honvédcsapatok karhatalmi felhasználásáról is.

A honvédségi törvény a magyar szent korona országait földrajzi és politikai beosztás szerint hat kerületre osztotta, amelyek a következők voltak: Dunáninneni, Dunántúli, Tiszáninneni, Tiszántúli, Királyhágóntúli és Horvát-Szlavón. A következő évben már pesti, kolozsvári, kassai, pozsonyi, budai és zágrábi kerületneveket használtak. 1871-ben újabb felosztás következett és a kerületek számát a szegediével szaporították. A budai honvédkerület székhelyét 1876-ban Székesfehérvárra helyezték. Ez a honvédkerület 1913-ban megszűnt és állományát a pesti és a pozsonyi vette át. 1912-ben a honvédkerületeket területileg egyesítették a közös hadsereg hadtestjeinek kerületeivel.

A hovédkerületi parancsnokságokat a csapatok szervezésének előkészítésére 1869 áprilisában alakították meg. A kerületparancsnok a honvédség közigazgatási rendszerében területi főnök, katonai vonatkozásban a területén elhelyezett alakulatok legmagasabb elöljárója volt. Hatásköre békében a katonai, a katonai közigazgatási, az egészségügyi, a gazdasági és a fegyelmi jogkörrel kapcsolatos feladatok végrehajtására és ellenőrzésére terjedt ki.

 

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!