E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : A GYALOGSÁG

A GYALOGSÁG

Szabó JJ  2005.12.27. 10:08

A gyalogság a szárazföldi haderőnem számbelileg legnagyobb, viszonylag gyorsan kiképzett, lőfegyverrel, szuronnyal és gyalogsági ásóval ellátott katonákból álló fegyverneme az I. vh. idején. Felszereltsége képessé tette támadásra és védelemre egyaránt.

A GYALOGSÁG

A gyalogság a szárazföldi haderőnem számbelileg legnagyobb, viszonylag gyorsan kiképzett, lőfegyverrel, szuronnyal és gyalogsági ásóval ellátott katonákból álló fegyverneme az I. vh. idején. Felszereltsége képessé tette támadásra és védelemre egyaránt. Területet elfoglalni és megtartani csak a gyalogság tudott, a többi fegyvernem támogatásával. Alkalmazhatósága a legkevésbé függött az időjárástól, az év- és napszaktól. - Az Osztrák-Magyar Monarchia hadszervezetének 1914-ben 102 császári és királyi gyalogezrede (1-102.), 32 magyar királyi honvéd gyalogezrede (1-32.), 37 császári királyi Landwehr gyalogezrede (1-37.), és számos más speciális gyalogsági alakulata volt.[1]

Az osztrák-magyar gyalogságot összesen 407 géppuskás osztag erősítette. Két gyalogezred már békében is egy gyalogdandárt alkotott. A honvéd gyaloghadosztályok csak mozgósításkor álltak fel, s ekkor szerveződtek meg a magyar királyi Népfelkelés, illetve a császári királyi Landsturm gyalogos alakulatai is.

A mozgósítás után a fennmaradó tiszti és legénységi állományból szervezték meg külön rendelkezés szerint a menetzászlóaljakat, 3 zászlóalj alkotott egy menetezredet. Minden honvéd gyalogezred a veszteségek közvetlen pótlására 6 menetszázadot állított fel. A dandár 2 ezredének ezen menetalakulataiból szervezték a menetezredet, amelynek zászlóaljai a megfelelő ezredek számát, továbbá 33-48. folyószámot kaptak.

A honvéd gyalogság

A honvédségről szóló 1868. évi törvény az ország területét 92 zászlóaljjárásra osztotta, ami ugyanennyi gyalogzászlóalj felállítását tette lehetővé. Ebből 82 esett Magyarország, 10 pedig Horvátország területére. Az utóbbiban felállított zászlóaljak vezényleti nyelve a horvát volt.

A zászlóaljak annak a városnak, vagy járási központnak a nevét viselték, ahonnét a legénységet kiegészítették és 182-ig, majd 92-ig folyószámmal is jelölték. A területi szervezés annyira részletekbe menően történt, hogy a zászlóaljjáráson belül még az egyes századok számára is ki voltak jelölve azok a körzetek (századjárások), amelyből meg kellett alakulniuk. A századjárások nyilvántartási teendőit egy járásőrmester végezte.

A honvéd zászlóaljakat olyan alakulatoknak szánták, amelyeknek békében csak a kerete él, és csak akkor alakulnak meg, amikor újonckiképzésről, begyakorlásról vagy mozgósításról van szó. Tényleges állománya, vagy kerete kezdetben egy-egy törzstisztből és főtisztből, egy orvosból, egy puskaművesből, négy járásőrmesterből, egy altisztből és nyolc honvédból állt.

1870-ben az újoncok kiképzésére a helyőrségi szolgálat ellátására, anyagkezelési és egyéb munkák elvégzésére zászlóaljanként egy-egy állandósított századot állítottak fel. A legénység létszáma itt 68 főt tett ki és a század négy szakaszát úgy állították fel, hogy a megalakuló zászlóalj századainak a kerete legyen. 1872-ben 40 főre csökkentették a rendfokozat nélküli állomány létszámát az ilyen alakulatoknál.

A honvédgyalogság mozgósítás esetén nem csak a saját zászlóaljának keretét töltötte fel, hanem a nagyobb járási létszámmal rendelkezők még egy-egy másodrendű zászlóaljat is kiállítottak. 1872. végére a mozgósítási tervben már 124 honvéd gyalogzászlóalj szerepelt. Az első vonalbeli zászlóaljakat a közös hadseregnél való alkalmazásra, a második vonalbelieket helyőrségi és megszálló csapatokként vették számításba. Egy zászlóalj hadiállománya 22 tisztből, 957 honvédból és 20 lóból állt.

1870-től fokozatosan növelték a zászlóaljak tényleges állományának létszámát. Három év alatt 240 századkeretet és pótzászlóalj keretet hoztak létre. Egy-egy ilyen keret 1 tisztet és 4 altisztet jelentett. Békeidőben az állandósított század állományába tartoztak, mozgósítás esetén pedig ők adták a megalakuló századok, pótszázadok, pótzászlóaljak hivatásos állományát.1871-ben megszüntették a járásőrmesteri beosztást és a nyilvántartást a zászlóaljak végezték.

1874-ben felmerült a honvédgyalogságnak ezredekbe való szervezése. Ez azonban csak terv maradt és helyettük az őszi gyakorlatok idejére, valamint mozgósítások esetére féldandár kötelékeket állítottak fel, amelyek 3-4 zászlóaljat foglaltak magukba. A parancsnoki tisztet a rangban legidősebb zászlóaljparancsnok töltötte be. 1886-ban a féldandárokat békeidőben is rendszeresítették. Összesen 28 ilyen alakulatot hoztak létre 128-ig terjedő folyószámmal. Ezzel egyidejűleg a zászlóaljak állandósított századainak nevét keretszázadra változtatták, a kiegészítés és a nyilvántartás munkáját pedig a féldandár törzse vette át.

1889-ben a honvéd hadkiegészítő kerületek beosztásának részbeni változtatásával két új zászlóaljat szerveztek, ezzel a számuk 94-re növekedett. Zászlóaljanként az addigi egy keretszázad helyett négyet állítottak fel, századonként 15 főnyi állandósított legénységgel. Létszámuk csak a március 1-én behívott újoncokkal érte el az 50 főt. Ugyanebben az évben a féldandárok állomáshelyén megalakultak a kiegészítő parancsnokságok is. Kezdetben a féldandárok pótkereteként működtek, de 1912-től önállóvá váltak.

A féldandár 1890-ben felvette az eredetileg is tervezett ezred elnevezést. Ez nem jelentett szervezeti változást, sőt az ezredek a féldandárok eredeti folyószámát is megtartották. Ezredenként létrehoztak még egy pótzászlóalj keretet és további 11 tartalék keretet.

1912-ig a honvédség szervezetében lényeges változás nem állt be. A közbeeső években folyamatosan emelték a törzstisztek és az alantos tisztek létszámát az ezredeknél és a csapatoknál, a keretszázadok állományát pedig 55 főre emelték. 1909-ben a gyalogezredeknél megalakultak a géppuskás osztagok, amelyek állományát a századkeretből elvett legénységből biztosították.

Az 1912. évi véderőtörvény a honvédség újonc kiszabatát duplájára 25.000 főre emelte. Ez nem csak a békeállomány létszámának a növelését tette lehetővé, hanem új alakulatok felállítását is. A négy zászlóaljból álló ezredektől egy-egy zászlóaljat elvéve négy új gyalogezredet hoztak létre 2932 folyószámmal. Így a honvédség gyalogsága 32 ezredbe sorolt 97 zászlóaljból állt. Az új szervezés szerint békében a gyalogezred a törzsből, három zászlóaljból, a pótzászlóalj keretből és a törzs közvetlen alárendeltségébe tartozó géppuskás osztagból állt. A zászlóaljak zöme négy századdal rendelkezetett, de néhánynál a negyedik századot csak a gyakorlatok idejére állították fel. Az ezredtörzsnél az állományt egy különleges alkalmazású tiszttel bővítették, aki háború esetén a népfelkelő alakulatok mozgósítását szervezte. Az átszervezés és a létszámemelés gyakorlatilag az első világháború kitöréséig befejeződött.[1] 4 cs. és kir. tiroli császárvadász-, 4 cs. és kir. bosznia-hercegovinai gyalog-, 3 cs.kir. területi lövészezrede; 29 cs. és. kir. vadász-, 1 cs. és kir. bosznia-hercegovinai vadászzászlóalja és 6 cs. és.kir. határvadász-százada.

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!