E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : TÜZÉREK

TÜZÉREK

Szabó JJ  2005.12.27. 10:15

Az 1868. évi véderőtörvény a császári és királyi tüzérséget is alaposan megreformálta. Az 1866. évi háború tapasztalatait felhasználva első sorban a tüzérség szervezetén változtattak.

TÜZÉREK

Az 1868. évi véderőtörvény a császári és királyi tüzérséget is alaposan megreformálta. Az 1866. évi háború tapasztalatait felhasználva első sorban a tüzérség szervezetén változtattak. A vártüzér századokat és a hegyi ütegeket kivették a tábori ezredek kötelékéből és vártüzér zászlóaljakat hoztak létre belőlük. A röppentyűket véglegesen törölték a hadserek felszereléséből. A Monarchia haderejének tüzérsége ettől kezdve 12 tábori tüzérezredből[1], 9 vártüzér zászlóaljból és egy tengerparti (partvédő) tüzérezredből állt.

A tábori tüzérezredek korábban kétféle típust képviseltek, most teljesen egyformák lettek. Új elnevezést, új számozást kaptak és az ezredtörzsön kívül könnyű (4 fontos), nehéz (8 fontos) és lovasütegekből (4 fontos) álltak. Békében minden ütegnek négy lövege és megfelelő számú fogata volt. A háborús készülődés miatt a tüzérség szervezetét és lövegeinek minőségét folyamatosan fejlesztették, így 1914-re 42 tábori ágyúsezred, 14 tábori tarackos ezred, 8 lovagló tüzérosztály, 14 nehéztarackos osztály, 10 hegyi tüzérezred, 6 vártüzérezred, 8 vártüzér zászlóalj képezte a Monarchia közös hadseregének tüzércsapatait.

A közös hadsereg tüzéralakulatai közül a hadkiegészítési területet figyelembe véve, nagykunsági katonák az alábbi alakulatokban teljesítettek szolgálatot:

10 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

11 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

12 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

4 cs. és kir. tábori tarackosezred;

4. cs. és kir. lovastüzér osztály;

4. cs. és kir. nehéz tábori tarackososztály;

4. cs. és kir. hegyi tüzérezred;

6. cs. és kir. vártüzérezred;

A honvédtüzérség

A honvédtüzérség rövid, dicsőséges szereplés után a világosi és komáromi fegyverletétel után megszűnt. Ettől kezdve ismét csak osztrák-magyar tüzérségről beszélhetünk. Mivel e tüzérség kötelékében igen sok magyar katona szolgált, a császári királyi haderő tüzérségét joggal tekinthetjük a magunkénak is.

Az 1868-as véderőtörvény megalkotásánál a magyar nemzettel szembeni politikai bizalmatlanság eredményezte azt, hogy a magyar honvédség nem rendelkezett tüzér és műszaki alakulatokkal. E tény az amúgy is másodvonalbeli honvédség ütőképességét nagymértékben csökkentette, még akkor is, ha adott esetben ezeket az alakulatokat a közös hadsereg biztosította volna. A kiegyezést követő évtizedekben oldódott a politikai bizalmatlanság, javultak a gazdasági feltételek és ez lehetővé tette, hogy a honvédség mind szervezetében, mind békelétszámában egyre inkább közelítsen a közös hadsereghez. Több mint négy évtizednek kellett azonban eltelnie ahhoz, hogy a honvédség megkapja a kor egyre inkább meghatározóvá váló fegyvernemét, a tüzérséget.

Az 1912. évi honvédségi törvény értelmében 70 ágyús-, tarackos- és lovasüteget kellett felállítani két szakaszban. Az első ütemben (191316) nyolc darab négyüteges tábori tüzérezred és két lovas tüzérosztály szervezését tervezték. A tarackos ütegek felállítását a második ütemben, 1916 után kellett volna megvalósítani. Az 1912. évi balkáni események kapcsán keletkezett háborús feszültség azonban meggyorsította a honvéd tüzérség szervezését.

1913 januárjában a közös hadsereg magyarországi kiegészítésű tüzércsapataiból megalakult két tábori tüzérezred és nyolc önálló tábori osztály törzse. Februárban ugyancsak a közös hadseregbeli állományból megalakultak az ütegek is és március elsején elindították őket állomáshelyükre.

A honvéd tábori ágyúsezred békében ezredtörzsből, két osztályba szervezett négy ütegből, lövőszertelep keretből, pótkeretből és anyagkezelő bizottságból állt. Béke és hadiállománya, fegyverzete teljesen megegyezett a közös hadseregével. 1914 tavaszán újabb szervezésekkel elérték az első ütem végére tervezett nyolc tábori tüzérezred felállítását és egy lovas tüzérosztály is hadrendbe állt.[1] A tábori tüzérezredek számát 1875-ben a Temesváron felállított 13. ezreddel, majd 1885-ben a 14. tüzérezreddel bővítették.

 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!