E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : TÜZÉREK

TÜZÉREK

Szabó JJ  2005.12.27. 10:15

Az 1868. évi véderőtörvény a császári és királyi tüzérséget is alaposan megreformálta. Az 1866. évi háború tapasztalatait felhasználva első sorban a tüzérség szervezetén változtattak.

TÜZÉREK

Az 1868. évi véderőtörvény a császári és királyi tüzérséget is alaposan megreformálta. Az 1866. évi háború tapasztalatait felhasználva első sorban a tüzérség szervezetén változtattak. A vártüzér századokat és a hegyi ütegeket kivették a tábori ezredek kötelékéből és vártüzér zászlóaljakat hoztak létre belőlük. A röppentyűket véglegesen törölték a hadserek felszereléséből. A Monarchia haderejének tüzérsége ettől kezdve 12 tábori tüzérezredből[1], 9 vártüzér zászlóaljból és egy tengerparti (partvédő) tüzérezredből állt.

A tábori tüzérezredek korábban kétféle típust képviseltek, most teljesen egyformák lettek. Új elnevezést, új számozást kaptak és az ezredtörzsön kívül könnyű (4 fontos), nehéz (8 fontos) és lovasütegekből (4 fontos) álltak. Békében minden ütegnek négy lövege és megfelelő számú fogata volt. A háborús készülődés miatt a tüzérség szervezetét és lövegeinek minőségét folyamatosan fejlesztették, így 1914-re 42 tábori ágyúsezred, 14 tábori tarackos ezred, 8 lovagló tüzérosztály, 14 nehéztarackos osztály, 10 hegyi tüzérezred, 6 vártüzérezred, 8 vártüzér zászlóalj képezte a Monarchia közös hadseregének tüzércsapatait.

A közös hadsereg tüzéralakulatai közül a hadkiegészítési területet figyelembe véve, nagykunsági katonák az alábbi alakulatokban teljesítettek szolgálatot:

10 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

11 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

12 cs. és kir. tábori ágyúsezred;

4 cs. és kir. tábori tarackosezred;

4. cs. és kir. lovastüzér osztály;

4. cs. és kir. nehéz tábori tarackososztály;

4. cs. és kir. hegyi tüzérezred;

6. cs. és kir. vártüzérezred;

A honvédtüzérség

A honvédtüzérség rövid, dicsőséges szereplés után a világosi és komáromi fegyverletétel után megszűnt. Ettől kezdve ismét csak osztrák-magyar tüzérségről beszélhetünk. Mivel e tüzérség kötelékében igen sok magyar katona szolgált, a császári királyi haderő tüzérségét joggal tekinthetjük a magunkénak is.

Az 1868-as véderőtörvény megalkotásánál a magyar nemzettel szembeni politikai bizalmatlanság eredményezte azt, hogy a magyar honvédség nem rendelkezett tüzér és műszaki alakulatokkal. E tény az amúgy is másodvonalbeli honvédség ütőképességét nagymértékben csökkentette, még akkor is, ha adott esetben ezeket az alakulatokat a közös hadsereg biztosította volna. A kiegyezést követő évtizedekben oldódott a politikai bizalmatlanság, javultak a gazdasági feltételek és ez lehetővé tette, hogy a honvédség mind szervezetében, mind békelétszámában egyre inkább közelítsen a közös hadsereghez. Több mint négy évtizednek kellett azonban eltelnie ahhoz, hogy a honvédség megkapja a kor egyre inkább meghatározóvá váló fegyvernemét, a tüzérséget.

Az 1912. évi honvédségi törvény értelmében 70 ágyús-, tarackos- és lovasüteget kellett felállítani két szakaszban. Az első ütemben (191316) nyolc darab négyüteges tábori tüzérezred és két lovas tüzérosztály szervezését tervezték. A tarackos ütegek felállítását a második ütemben, 1916 után kellett volna megvalósítani. Az 1912. évi balkáni események kapcsán keletkezett háborús feszültség azonban meggyorsította a honvéd tüzérség szervezését.

1913 januárjában a közös hadsereg magyarországi kiegészítésű tüzércsapataiból megalakult két tábori tüzérezred és nyolc önálló tábori osztály törzse. Februárban ugyancsak a közös hadseregbeli állományból megalakultak az ütegek is és március elsején elindították őket állomáshelyükre.

A honvéd tábori ágyúsezred békében ezredtörzsből, két osztályba szervezett négy ütegből, lövőszertelep keretből, pótkeretből és anyagkezelő bizottságból állt. Béke és hadiállománya, fegyverzete teljesen megegyezett a közös hadseregével. 1914 tavaszán újabb szervezésekkel elérték az első ütem végére tervezett nyolc tábori tüzérezred felállítását és egy lovas tüzérosztály is hadrendbe állt.[1] A tábori tüzérezredek számát 1875-ben a Temesváron felállított 13. ezreddel, majd 1885-ben a 14. tüzérezreddel bővítették.

 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT