E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje
Az Osztrák-Magyar Monarchia hadereje : LAKTANYAI MINDENNAPOK

LAKTANYAI MINDENNAPOK

Szabó JJ  2005.12.27. 10:19

A laktanya falain belül több kisebb-nagyobb épület, számos helyiség és kiképzési célokat szolgáló építmény volt. Ilyenek voltak a szabó-, cipész-, nyerges-, patkolókovács-, fegyvermester-, bognár-, lakatos műhelyek.

Laktanyai mindennapok

A laktanya falain belül több kisebb-nagyobb épület, számos helyiség és kiképzési célokat szolgáló építmény volt. Ilyenek voltak a szabó-, cipész-, nyerges-, patkolókovács-, fegyvermester-, bognár-, lakatos műhelyek. A különböző felszerelések, hadianyagok, tüzelőanyag, élelmiszer, lőszer elhelyezésére szolgáló raktárak, löveg és járműszínek, különféle irodák, konyhák, legénységi étkezőhelyiségek, mosóhelyiségek, mellékhelyiségek, tiszti és legénységi őrszobák, fogdák, tiszti és legénységi tanulószobák, gyengélkedő helyiségek, torna és vívótermek, fedett lovardák, lóistállók, gyakorlótér, lőtér, lovaglótér. A laktanyák tervezésénél, valamint építése során sokkal inkább a célszerűségre helyezték a hangsúlyt, sem mint az ott elszállásolandó katonák kényelmére.

Általában minden esztendő október elsején vonultak be az újoncok a hadseregbe. A gyalogos katona alapkiképzése nyolc hét alatt befejeződött. A három, majd 1912-től kétesztendei szolgálat nagy részét a laktanyákban töltötték el a Monarchia katonái.

A laktanyai életmód főként a parasztszármazású újoncok számára jelentett nagy megpróbáltatást, nehéz lehetett a tömeghez hozzászokni, ahhoz, hogy szakaszkörletekben aludtak, hogy a környezetben folytonos a mozgolódás és a zsongás, kevés hellyel kellett beérni az étkezésnél és a tisztálkodásnál, mindehhez még hozzájárul a szokatlan rutinszerű mindennapi tevékenység, a nehezen megszokható élelem, a kényelmetlen ruházat, valamint hogy az ember minden lépését állandóan ellenőrzik.

Mai szemmel nézve a dualizmus idején spártaiak voltak a kaszárnyai viszonyok, szűkmarkúan mérték az illetményt, a katonák táplálkozása enyhén szólva nem volt bőséges. A menázsi kezdetben csak egy főétkezésből állt, később már reggelit és vacsorát is kaptak a katonák. Békeidőben, a laktanyában elvileg a kantinból volt pótolható az élelem, a gomb, a tű, a cérna, a lakk, a zsír, a fénymáz, a levélpapír, a szappan.

A hálóterem a szabályzat szerint minden közlegény és őrvezető számára 4,5 az altiszt számára 6,2 négyzetméter területet írt elő, úgy hogy minden lakó után 15,3 köbméter levegő legyen. A katonák általában párosával aludtak, minden ágypár között 40 centiméter térközt kellett hagyni, míg az ágypár ágyai között 16 centiméter maradt. Az újonc öregkatonát kapott hálótársul. A takarókat a szalmavánkosra kellett hajtogatni, legfelülre került a sapka. A ruhafogason függött a hátbőrönd, a tábori kulacs, a tölténytáska, a derékszíj az oldalfegyverrel, az összehajtott köpeny befelé fordított béléssel, valamint a törölköző. Az egyéni felszerelés további tárgyait a katona ágya felletti polcon kellett elhelyezni, a többi ruházatot összehajtva, mellé a csákót, a sajtolt fehér bádog evőcsészét és a kenyeret. A bakancsok a sarkaikkal a fal felé az ágy fejrésze alatt álltak. Az ágy alatt kapott helyet a legénység apró ládája. A vászon kenyértarisznyát az ágy mögé kellett bújtatni. Minden ágy felett ott függött a fejcédula a katona nevével és rendfokozatával. A puskák a folyosón lógtak szorosan egymás mellett felakasztva.

A katona szalmazsák derékaljon aludt, a szakaszvezetőnek ezen felül már ágyfüggöny is dukált. A katonák elhelyezésére szolgáló hálótermekben asztalok is álltak két-két paddal. Az altiszteknek külön-külön kisebb asztal volt rendszeresítve. Húszemberenként járt egy petróleumlámpa, tíz emberre egy vizeskanna és minden szobára jutott egy köpőláda. Húsz emberre jutott egy mosdókészülék vödörrel, aminek az ajtó előtt volt a helye.

Az őrmesterek és a hadapródok kettesével laktak egy szobában, a számvivő altisztek egyedül. Nős altiszteknek is külön szoba járt konyhával, padlással és fáskamrával.

Mindenesetre a Svejkből ismert laktanyai viszonyok a valóságban egészen másként festettek. Az obsitot kapott magyar katonák később valószínűleg nem kevés nosztalgiával és büszkeséggel tekintettek vissza a „Ferenc Jóska” haderejében eltöltött katonaéveikre.

 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Nem értesz a CSS kódokhoz/nem tudod egyedül fenntartani oldalad/szeretnél egy társszerkesztõt? Írj nekem! - sakura-ec.gp    *****    ISMERD MEG A GYÖNYÖRÛ OSCAR-DÍJAS SZÍNÉSZNÕT, ALICIA VIKANDERT, AKI A 2018-AS TOMB RAIDER LARA COFTJÁT FOGJA ALAKÍTANI!    *****    "Céljuk fellelni az Egyesülés Pengéjének darabjait, és újra felemelni a Lidérckirályt."    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.