E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Magyarország az első világháborúban
Magyarország az első világháborúban : A lakosság helyzete az első világháború alatt

A lakosság helyzete az első világháború alatt

Szabó JJ  2005.12.27. 10:50

A háború kitörésekor a Monarchiának még nem volt hadigazdálkodási terve. Egyrészt rövid ideig tartó, gyorslefolyású háborúra készült, másrészt gazdasági berendezkedése nem tette lehetővé a polgári termelés csökkentése nélkül a haditermelésre való áttérést.

A lakosság helyzete az első világháború alatt

A háború folyamán az állam - a hadi érdekekre hivatkozva - egyre fokozottabb mértékben avatkozott be a gazdasági életbe, az elosztás, az áralakulás a munkaerő-elosztás szabályozásába. A háború kitörésekor a Monarchiának még nem volt hadigazdálkodási terve. Egyrészt rövid ideig tartó, gyorslefolyású háborúra készült, másrészt gazdasági berendezkedése nem tette lehetővé a polgári termelés csökkentése nélkül a haditermelésre való áttérést. Csak az 1914-ben elszenvedett súlyos katonai vereségek után kezdtek hozzá a hadseregek ellátását biztosító fontosabb gyárak üzemek militarizálásához, katonai felügyelet alá helyezésükhöz. A háború első éve megváltoztatta az ország gazdasági életét. A polgári fogyasztás számottevően csökkent, mert közel kétmillió bevonult katona kiesett a polgári fogyasztásból, de az itthon, kenyérkereső nélkül maradt családok fogyasztása is a létminimumra esett vissza

A katonai veszteségek sürgették a gazdaság militarizálását. Az állam egyre fokozottabban avatkozott be a gazdasági életbe. 1915-ben elkezdték a készletek összeírását és zárolását A hadigazdaság megszervezése azonban nem ment simán a vállalkozók, gyártulajdonosok, hadiszállítók a gyors meggazdagodás lehetősége érdekében igyekeztek kijátszani a hatóságokat. A spekuláció és az üzérkedés rövidesen hatalmas méreteket öltött. A kormány szinte tehetetlen volt a spekulációval szemben, sőt felemás intézkedéseivel még maga is gerjesztette, mivel az élelmiszerjegyeket csak 1916-tól vezette be, de az élelmiszer feketepiacra való kerülését nem akadályozta meg. 1916 telén már súlyos helyzetet teremtett a nyersanyag és élelmiszerhiány. A gabona, hús és tejtermelés évről - évre csökkent. 1915-16-ban a gabonatermelés a korábbi évek termelésének csak a kétharmadát érte el. 1917-ben a Monarchiában az élelmiszerellátás már katasztrofális volt. Bécsben és az ipari körzetekben valóságos éhínség jelentkezett. A katonaság élelmezése is fokozatosan romlott. A katonák számára készült kenyeret is felerészt kukorica lisztből sütötték. Románia megszállása, az onnan behozott gabona valamit enyhített ugyan a helyzeten, de az 1918-as rossz termés teljes élelmezési kimerüléshez vezetett volna, ha közben nem ér véget a háború.

Hasonló volt a helyzet az alapvető ipari nyersanyagok termelése terén is. A Monarchia vas- és széntermelése az utolsó békeév termeléséhez viszonyítva 1917-ben 88%-ra esett vissza. Ebből következően a hadianyag utánpótlás és a felszerelés is hiányos volt. A hadsereg már 1915-ben lőszerhiánnyal küszködött. Hasonló volt a helyzet a gépkocsik, ruházati cikkek és egyéb felszerelések utánpótlásában is.

A gyárosoknak, a nagybankoknak és a nagybirtokosoknak viszont kitűnő üzletet jelentett a háború. A nagybankok emelik alaptőkéjüket, a gyárosok bővítik üzemeiket. Például az első három évben a csepeli Weiss Manfréd gyár másfél milliárd korona árut szállított az államnak és ennek következtében 15 millió koronáról 35 millió koronára emelte alaptőkéjét és jelentősen bővítette a gyárat is. A földbirtokosok megszabadultak minden adósságuktól, emelkedett a föld ára és az állam olcsó munkaerőt biztosított számukra. A földművelésügyi miniszter már 1915 januárjában rendeletben fenyegette meg a mezőgazdasági munkásokat, hogy ne támasszanak túlzó követeléseket, mert alkalmazni fogja rájuk a hadiszolgáltatásokról szóló törvényt és akkor mint közmunkára kirendeltek csak néhány fillért fognap kapni. A háború utolsó esztendejében valóban militarizálták is mezőgazdasági munkásokat. A hadvezetőség a különböző hadtápalakulatokban és pótkeretekben szolgálatot teljesítő mezőgazdasági munkásokat ingyen bocsátotta a földbirtokosok rendelkezésére.

A Monarchia embervesztesége igen nagyarányú volt, de ezen belül is megdöbbentő a magyar katonák veszteségaránya. 1915-ben még csak a 19 és 42 évesek közötti korosztályokat hívták be, 1916-ban az alsó korhatárt a 18 évesekre is kiterjesztették, a felső korhatárt pedig az 50 éveseknél húzták meg. A polgári lakosságot 55 éves korig "személyes szolgálattételre" kötelezték. A harctereken elesettek és sebesültek száma csaknem másfélmillió volt, több mint 700.000 ember esett hadifogságba.

A bevonultak hozzátartozói hadisegély címén filléreket kaptak. A bevonultak hozzátartozóiról az 1882. évi XI. tc. és az azt kiegészítő 1914-es XLV. tc. intézkedett, ami alapján a kereső nélkül maradt családot napi 57 fillér segélyben részesíti. Azonban ha más kereső is volt a családban ez az összeg arányosan csökkent. Ha valaki rokkantan tért vissza a háborúból - mint az a bevonultak 8%-a esetében történt, napi 16, 100%-os rokkantság esetén 32 fillér segélyt folyósított az állam.

A háború azonban nem csak a hadbavonultakat és családjukat érintette súlyosan, hanem az itthon maradottakat is. Életbe lépett a már 1912-ben meghozott törvény a "háború esetére szóló kivételes intézkedésekről", amely a csendőrség és rendőrség fokozott igénybevételéről, gyorsított bírói eljárás bevezetéséről, a sajtószabadság korlátozásáról, gyűlések betiltásáról, sztrájkok megakadályozására intézkedett. Legsúlyosabban büntették a sztrájkolókat, vagy a sztrájkra felivókat. Öt évig terjedő fegyházbüntetéssel, vagy 8.000 korona pénzbüntetéssel sújthatták. A legenyhébb büntetésnek a frontra küldés számított. Újra bevezették a 60 órás munkaidőt, nem fizették a rendszeresített túlórákat, széleskörűen alkalmazták a gyermekmunkát.

A bevonulások miatt nagy munkaerőhiánnyal küzdő, erősen lecsökkent mezőgazdaságnak kellett élelmiszerrel ellátni a hadsereget, de a belső erősen korlátozott fogyasztást is. Ezen kívül Ausztria ipari vidékeit és hússal zsírral Németországot is. Ez csak a legkegyetlenebb rekvirálások útján volt lehetséges. A háború utolsó évében már a cséplőgépnél lefoglaltatta a kormány a termést. A háborús nyomor, a politikai és közigazgatási önkény a tömegeket fokozatosan a háború ellen fordították.

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Elõre is köszönjük, hogy pár percet szánsz segítségre, adód 1%-a sokat jelent. Adj, azért hogy mi is segíthessünk.    *****    A FÉRJFOGÁS és a FÉRJMEGTARTÁS TITKAI, a SZERELEMRÕL MINDEN, a BOLDOG SZEXUÁLIS ÉLEThez vezetõ út: PSP    *****    PÁRKAPCSOLATI és SZEXUAL PARAPSZICHOLÓGIA: PSP alternatív spirituális tanácsadó képzés abszolút kezdõknek és haladóknak    *****    Hogyan kell a SZERELMET BEVONZANI ÉS MEGTARTANI? Mi a BOLDOG SZERELEM TITKA? A PSP-n megtudhatod!    *****    Minden amit TUDNI AKARSZ A SZERELEMRÕL ÉS A SZEXRÕL: PSP Párkapcsolati tanácsadó képzés * SZERELEM SZEXUALITÁS    *****    Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!