E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : Az ojtozi szorosban

Az ojtozi szorosban

Szabó JJ  2006.01.04. 14:47

Kézdivásárhely felől festői szerpentinen jutunk fel az Ojtozi-hágóhoz. Azon túljutva a Bóbics nevű hegyről pillanthatjuk meg az Ojtoz patak völgyét. Alapvetően Orbán Balázs is hasonlónak láthatta, mert így ír róla:

Az ojtozi szorosban

Kézdivásárhely felől festői szerpentinen jutunk fel az Ojtozi-hágóhoz. Azon túljutva a Bóbics nevű hegyről pillanthatjuk meg az Ojtoz patak völgyét. Alapvetően Orbán Balázs is hasonlónak láthatta, mert így ír róla: "Előttünk pedig az innen nem messze eredő Ojtoz patakának szűk kanyargó völgye kígyózott szép idomú hegyek között. Ezek közt felötlőbbek a délkeletre felmagasló fenyvesnőtte Fekete- és Bernáthegy, idább a lomberdőnőtte, vidor küllemű Sóbércz, melynek sokrétű bércei közül törtet ki az Ojtoznak már fűrészmalmokat működtető pataka. Hol e patak északi irányból megtérítve keletre fordul, ott van a kopár Tölgyes tetej és a szép sziklaszálakkal díszes Prédikátor közt az ojtozi vámnak festői épületcsoportja."(Orbán Balázs: III. kötet 125. oldal.)

És valóban minden ott van, de már semmi sem olyan. A "Tölgyes teteje és a Prédikátor" nem kopár, az erdő visszahódította, és a sziklaszálak is alig-alig villannak elő. Az ojtozi vám sem a régi. A neve is Ojtoz-telepre változott.

A helyiek úgy nevezik: magyar Ojtoz, mert a szoros túloldalán a régi Gorzafalvának is hasonló nevet adtak, ez Oituz, azaz a román Ojtoz. Valaha nagy sürgés-forgás lehetett itt. Ma a kicsi falu központja a "Sántaló bár" mini halastavával és a Coca-Cola reklámjaival, mintha menetben lenne a múltból a jövőbe. A falu valamire való épületei még ma is a honvédség által az 1940-es években épített határvadász laktanya épületei. Még megvan a két betontömb is, amely valaha - néhány évig - a laktanya bejáratát képező székely kaput tartotta. A laktanya fölött a ciszterna is ép, ami az egész falut vezetékes vízzel látta el egykoron. Az új hatalom nem igényelte az ilyen komfortot.

Ha valaki veszi a fáradságot, és körbe sétál a falut környező erdőben, még megtalálja a második világháború előtti években kiépített erőd elemeit. Lövészárkok, bunkerek és a patak mederben a harckocsi elleni betonprizmák is megtalálhatók.

Az ország védelme szempontjából mindig is fontos hely volt ez a kis település és a felette uralgó hegy, a Bóbics és maga a szoros. Történelmünk folyamán sokszor tört be itt a keletről jövő ellenség.

Orbán Balázs így ír erről: "... igen valószínű, hogy a régi időkben, midőn hazánk keletről jövő támadásoknak volt kitéve, ezen hadászatilag nevezetes és a szorost uralgó ponton több csata vívatott: kétségtelen, hogy az alább jelölendő ojtozi szorost érintett hadjáratok e tájt vívott harcainak többjében szerepelt a Bóbics: azonban a történelem azok körülményeit feljegyezni elmulasztá: csakis két újabbkori harczáról van tudomásunk, .... De ezek tudata is elég arra, hogy e hon védelmében ontott vér által áztatott hegytetőre tisztelettel lépjünk."

Az Orbán Balázs által említett Rákóczi vár ma már nem látható. Maradványai nagy részét széthordták, a többit elnyelte a természet. A 7 km hosszú szoroson végighaladva érdemes megállni valamelyik parkolóban és gyönyörködni a vadregényes tájban. Ha pedig végighaladt a szoroson és túljutott Sósmező falun is, a falu végén, a temetőben tegyen egy szál vadvirágot az 1944 augusztusában elesett székely határőrök sírjára, akik Cseh főhadnagy vezetésével az utolsó emberig védelmezték a szoros bejáratát.

 
Naptár
2017. Június
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Nézz élõ live filmet gportalon! 0-24-ben! Klikk ide! Filmek élõ live!!!!!    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - TUDJ MEG TÖBBET SELENA GOMEZ MAGÁNÉLETÉRÕL, SZERELMÉRÕL, CSALÁDJÁRÓL, KARRIERÉRÕL!    *****    HA TE IS IMÁDOD A ZÖLD ÍJÁSZ VILÁGSIKERÛ SOROZAT ELBÛVÖLÕ SZERELMESPÁRJÁT AKKOR ITT A HELYED! MAGYAR OLICITY SITE    *****    The Vampire Diaries & The Originals szerepjáték - ha kedveled a sorozatokat és írni is szeretsz, ne habozz!    *****    Rendhagyó kedvezményt ajánlok Nektek, Te monhatod meg, hogy mi legyen az ára. Pl.: Születési, párkapcsoklati, horoszkóp.    *****    KÖNYVismertetõk, kötelezõ olvasmányok    *****    BOOKFANCLUB -> A könyvek birodalma elvezet a képzelet csendes világába!<<-BOOKFANCLUB    *****    Ingyenes, korlátlan képfeltöltés!!! www.kepfeltolto.eu    *****    Autista - Állatbarát - Homoszexuális - Intelligens - Kívülálló - Mûvészlélek - Segítõkész - Toleráns    *****    Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Design!    *****    HAT ÉVE ONLINE! - LÁTOGASS EL MAGYARORSZÁG EGYETLEN MÛKÖDÕ SELENA GOMEZZEL FOGLALKOZÓ OLDALÁRA! - HAT ÉVE ONLINE!    *****    A SZULTÁNA: HÍREK - KÉPEK - SOROZATISMERTETÕK - TÖRTÉNELMI INFÓK - ÉRDEKESSÉGEK MINDEN MENNYISÉGBEN A SOROZATRÓL    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Itt a nyár! Kivirágzott a mályva és a pipitér! Hogy mit szólt ehhez a két virágmanó? Gyere, és olvasd el a Mesetárban!    *****    STITCHERS - Magyarország egyetlen oldala a természetfeletti krimi-drámasorozatról! A Stitchers sorozatot megéri nézni!    *****    Nézz Élõ live filmet gportalon. Klikk klikk klikk.    *****    Gréti. 23. Egyetemista. Chevelle. Rap. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Élõ live mozifilmek. Ha szereted a filmeket, sorozatokat, meséket akkor itt a helyed!    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    ARIANA GRANDE TODAY - MAGYARORSZÁG EGYETLEN ARIANA GRANDÉVAL FOGLALKOZÓ HONLAPJA - TUDJ MEG RÓLA MINDENT