E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : A "vidám temető"

A "vidám temető"

Szabó JJ  2006.01.04. 14:51

Már a cím és a gondolat is morbid. Mint ahogy morbid volt a "Csauseszku" korszak önmaga is. Erdélyi barangolásaink során Máramarossziget felől a Tiszát követve haladtunk Nagybánya felé.

A "vidám temető"

Már a cím és a gondolat is morbid. Mint ahogy morbid volt a "Csauseszku" korszak önmaga is. Erdélyi barangolásaink során Máramarossziget felől a Tiszát követve haladtunk Nagybánya felé. A harmadik falu Szaplonca. A valamikori vegyes lakosságú falut ma már jobbára csak románok lakják. A falu határában és a faluban több tábla hívja fel a gyanútlan turista figyelmét arra, hogy itt "jelentős" román műemlék található, egy vidám temető. Mindezt angolul, németül és franciául is közlik a román hagyományok és hősi múlt iránt érdeklődő európai turisták számára.

Kíváncsiak lettünk milyen lehet egy vidám temető, Európában. Arról hallottam, hogy vannak olyan, időben illetve térben távoli kultúrák, amelyek a halált nem a szomorú vég, hanem a boldog kezdet első lépéseként aposztrofálják. Európa ezen táján azonban hasonlóval még nem találkoztam. Romániában vagyunk! - figyelmeztettek kísérőim. Itt bármi megtörténhet.

Szaploncán nagyon hamar megtaláltuk a vidám temetőt, mert a falu talán egyetlen jelentős látványossága. A valamikori barokk katolikus templomot nagy műgonddal alakították át ortodox kegyhellyé. A templom körül "csiricsáré" keresztek és fejfák sokasága. Az egykori sírhelyek ma ízléstelen látványosságok. A feliratok tartalma nem humoros. Az elhunyt életútját és halálának rövid történetét mutatja be rímbe szedve, vagy még azt is mellőzve. Nos ezeken a történeteken nem fakadtunk mosolyra, vidámabbak sem lettünk, csak elszomorodtunk.

A kapunál belépőt szednek, prospektust árusítanak. Akinél nincs fényképezőgép, az fotókat is vásárolhat az újkori Románia eme csodájáról. A bejáratnál található ismertető románul, franciául, angolul olvasható. Szerencsére magyarul nem. A tájékoztató szerint ősi román hagyományokon alapul ez a sajátos művészet, amely a világon egyedülálló. Ez utóbbi megállapítás bizonyára igaz.

Megdöbbenve járkálunk a sírok között. Arckifejezésünket látva egy idős ember hozzánk lép és románul magyarázza, hogy ne higgyük el, ami le van írva. A temető korábban teljesen normális, ortodox temető volt, ő pontosan emlékszik még rá. Aztán a "csau" időkben valaki kitalálta, hogy ezzel ide lehet csalogatni a turistákat. Azóta vált giccs gyűjteménnyé a temető. Még az országos turista látványosságok közé is felvették, mint igazi román népművészeti kincset.

Az öreg nem büszke rá. A színes fejfák között egy fiatalember dolgozik, asztalos a mestersége. Kérdezzük, mit csinál? Megbízást kapott, hogy újítson fel néhány megkopott "alkotást". Tovább érdeklődünk, szereti-e ezt a művészetet? Megvetően nyilatkozik, hogy ez nem művészet, de egy fejfa restaurálásáért egy millió Lejt kap. Jó üzlet, megél belőle.

Vegyes érzelmekkel távozunk. A kapu előtt görnyedt anyóka, koszlott ruhában, napraforgó magot árul. Könyörög, hogy vegyünk az árújából, mert a 300 ezer Lejes nyugdíja mellett éhen hal. A temetőn belül a dicső festett múlt, a kerítésen kívül a szomorú jelen. Mikor elhaladunk a falu végét jelző tábla mellett, egy berlini rendszámú lakókocsival találkozunk. Talán ők is vesznek néhány zacskó szotyolát az anyókától.

 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!