E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : A „halál völgyében”

A „halál völgyében”

Szabó JJ  2006.01.04. 14:55

A Szovjetunió Vörös Hadserege felszabadító harcainak mai megítélése Magyarországon lényegesen árnyaltabb lett mint korábban volt. A magyar katonák részvételének megítélése is meglehetősen nehéz a történész számára, hiszen sok esetben különböző politikai elvárásokat fogalmaznak meg a társadalom egyes csoportjai, elvárva a történészektől az állásfoglalást, ki volt hős és ki volt áruló.

 

A „halál völgyében”

A Szovjetunió Vörös Hadserege felszabadító harcainak mai megítélése Magyarországon lényegesen árnyaltabb lett mint korábban volt. A magyar katonák részvételének megítélése is meglehetősen nehéz a történész számára, hiszen sok esetben különböző politikai elvárásokat fogalmaznak meg a társadalom egyes csoportjai, elvárva a történészektől az állásfoglalást, ki volt hős és ki volt áruló. Aki felismerve a valóságos helyzetet és átállt a Vörös Hadsereg oldalára, vagy az aki esküje szellemében a végsőkig kitartott. A szlovák hadtörténész kollégák szintén nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen 1944 őszén a kárpáti - duklai harcok idején a Vörös Hadsereg oldalán harcolt egy csehszlovák hadtest Ludvig Svoboda tábornok vezetésével, míg a németek oldalán a Tiso féle Szlovákia kelet-szlovákiai hadteste védekezett, bár ez nagyon hamar feloszlott. Mindezt a helyzetet még bonyolította a Szlovák Nemzeti Felkelés.

De mit tudunk mi ma ezekről a harcokról? Mindenekelőtt fontos szem előtt tartani, hogy a német megszállási rendszer Csehszlovákia területein különbözött a lengyel, vagy a magyar megszállástól. A cseh-morva területek német fennhatóság alá kerültek. A keleti országrész, Szlovákia formailag önálló állammá vált, amelynek csak katonai biztonságát szavatolták a területén állomásozó német csapatok. A cseh-morva területeken a lakosság - a tradíciókra támaszkodva - inkább a passzív ellenállást választotta. Szlovákia a csehszlovák állam feldarabolása során német segítséggel kapott önállóságot és a háború alatt Tiso páter vezetésével németbarát kormányzat jött létre, amely aztán lehetőségeihez mérten bekapcsolódott a Szovjetunió elleni hadjáratba. A Vörös Hadsereg ellen bevetett szlovák csapatok azonban tömegesen álltak át, vagy csatlakoztak a szovjet partizánokhoz. A háború kedvezőtlen fordulata a szlovákok nagy részét kiábrándította a nacionalista elképzelésekből. A hegyekben ledobott partizánok egyre nagyobb befolyást szereztek, s 1944 nyarán kirobbant a Szlovák Nemzeti Felkelés. A felkeléshez a németbarát szlovák állam hadseregének egy része is csatlakozott, így aztán az gyorsan terjedt. A felszabadított területeken létrejött népi bizottságok azonnal társadalmi reformokat vezettek be. A felkelésben résztvevő közel 100.000 ember a Wermacht négy hadosztályát kötötték le.

Szeptemberben még tartott a felkelés, és október elején a 38. szovjet hadsereg,- kötelékében a Ludvig Svoboda tábornok vezette csehszlovák hadtestel - megindította támadását, hogy egyesüljön a németek által erősen szorongatott nemzeti felkelés katonai egységeivel. Október 6-án - rendkívül nehéz harcok után - elérték a Duklai-hágót, de a német ellenállás a Kárpátokban túl erősnek bizonyult. Itt kapcsolódik a történethez a Keleti-Kárpátokban harcoló honvédeink sorsa is. Az Árpád-vonalban harcoló 1. magyar hadsereg, a 2. magyar hadsereg részei és a 8. német hadsereg maradványai a román kiugrást követően nehéz helyzetbe kerültek. A Keleti-Kárpátokat megkerülő szovjet csapatok már az Alföldön jártak, így a bekerítés elkerülhetetlennek látszott, ha a 38. szovjet hadsereg  Duklánál áttöri az arcvonalat. Ezért a német hadvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy ez ne következzen be. Az 1. német páncélos hadsereg megsegítésére ezért további hadosztályokat, közöttük három páncélos hadosztályt vezényeltek a térségbe. Így bontakoztak ki a szlovák és cseh katonák kálváriáját jelentő súlyos duklai harcok, amelyben megteremtődött az új csehszlovák hadsereg. Ekkor lett Október 6-a a csehszlovák hadsereg napja. Ennek megítélése ma igen ellentmondásos, de a vitás kérdések eldöntése nem az én tisztem, ezt a szlovák és cseh történészek fogják elvégezni.

De milyen is volt ez a kálvária? A felszabadító csapatokat október 6-án este, miután a hágótól déli irányban 3-5 kilométert előrenyomultak, a németek megállították. A Duklai-hágótól délre a németek erősen megerődített állásai helyezkedtek el. A főcsapás irányát ezért délnyugatról nyugatra helyezték át. Az új támadás előkészítése igen bonyolult körülmények között folyt. A szakadatlan esőzés, a sűrű köd, a járhatatlan utak szinte mozdulatlanságra kárhoztatták a csapatokat. A lőszert és az élelmiszert átrakóhelyekre kellett szállítani, onnan málhás állatokon juttatták el a tüzelőállásokba, vagy pedig ölben és kézben vitték előre a katonák.

A támadás október 7-én ismét megindult. Egyes magaslatok többször cseréltek gazdát. A csehszlovák hadtest több napon át véres harcokat vívott a Duklai-hágótól délre fekvő körzetben. Gyakran került sor kézitusára a német gyalogsággal. Az egész terület harckocsi és gyalogság elleni aknákkal volt tele és minden lépés a halált rejtette magában. Október 18-ig a csehszlovák csapatoknak mindössze 10-15 kilométert sikerült előrejutniuk, amikor a támadás kifulladt. A 38. szovjet hadsereg parancsnoka úgy döntött, hogy megváltoztatja a főcsapás irányát és Kapišova irányába támad hadseregével. Az ellenállás azonban itt is olyan nagy volt, hogy mindössze 6 kilométert jutottak előre, azután védelembe voltak kénytelenek átmenni. Az arcvonal itt majd csak akkor mozdult meg ismét, amikor a 4., és a 2. Ukrán Front csapatai Magyarország területén jelentős tért nyertek és az itt harcoló német csapatokat a bekerítés veszélye fenyegette.

A Keleti-Kárpátokban kibontakozott heves harc, amely két és fél hónapig tartott, 1944 késő őszén azzal ért véget, hogy a 38. szovjet hadsereg és a csehszlovák hadtest eljutott a Kárpátok déli lejtőire. A megtett távolság ötven kilométer. Minden lépés emberfeletti erőfeszítést és rengeteg áldozatot követelt. A támadás során a szovjet csapatok halottakban. sebesültekben és eltűntekben több mint 90 ezer főt vesztettek. A csehszlovák hadtest vesztesége 6500 fő volt.

Aki ma ezen a területen jár lépten nyomon szépen gondozott katonasírokra, emlékművekre, második világháborúban alkalmazott haditechnikára talál. Ez a különös szabadtéri múzeum a szlovák Hadtörténeti Intézet gondozásában áll. A "Halál Völgye" még ma is rejt fel nem robbant aknákat, még mindig éles aknamezőket. A domboldalon támadásra felsorakozott harckocsi század T-34-es harckocsijai még ma is üzemképesek és jól karbantartottak. Félelmetes látványt nyújtanak, amint arra készülnek, hogy lezúduljanak a domboldalon és felrobbanjanak a völgybe telepített aknamezőn. Velük szemben a német védelem páncélelhárító ütege úgyszintén rájuk vár a völgyben. Az egész völgy olyan mint egy kísértet hajó. Minden úgy van elrendezve, mint 1944 őszén. Csak a harcosok hiányoznak. Ők ott pihennek az ismert duklai emlékmű árnyékában. A nevek között több magyart is találok. Bajtársak a harcban, testvérek a hősi halálban. Mi, akik némán bolyongunk a lövegek, harckocsik és tömegsírok között elgondolkozhatunk. Hazáról, hősiességről, jó szomszédságról, barátságról.

 

 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!