E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : A „halál völgyében”

A „halál völgyében”

Szabó JJ  2006.01.04. 14:55

A Szovjetunió Vörös Hadserege felszabadító harcainak mai megítélése Magyarországon lényegesen árnyaltabb lett mint korábban volt. A magyar katonák részvételének megítélése is meglehetősen nehéz a történész számára, hiszen sok esetben különböző politikai elvárásokat fogalmaznak meg a társadalom egyes csoportjai, elvárva a történészektől az állásfoglalást, ki volt hős és ki volt áruló.

 

A „halál völgyében”

A Szovjetunió Vörös Hadserege felszabadító harcainak mai megítélése Magyarországon lényegesen árnyaltabb lett mint korábban volt. A magyar katonák részvételének megítélése is meglehetősen nehéz a történész számára, hiszen sok esetben különböző politikai elvárásokat fogalmaznak meg a társadalom egyes csoportjai, elvárva a történészektől az állásfoglalást, ki volt hős és ki volt áruló. Aki felismerve a valóságos helyzetet és átállt a Vörös Hadsereg oldalára, vagy az aki esküje szellemében a végsőkig kitartott. A szlovák hadtörténész kollégák szintén nincsenek irigylésre méltó helyzetben, hiszen 1944 őszén a kárpáti - duklai harcok idején a Vörös Hadsereg oldalán harcolt egy csehszlovák hadtest Ludvig Svoboda tábornok vezetésével, míg a németek oldalán a Tiso féle Szlovákia kelet-szlovákiai hadteste védekezett, bár ez nagyon hamar feloszlott. Mindezt a helyzetet még bonyolította a Szlovák Nemzeti Felkelés.

De mit tudunk mi ma ezekről a harcokról? Mindenekelőtt fontos szem előtt tartani, hogy a német megszállási rendszer Csehszlovákia területein különbözött a lengyel, vagy a magyar megszállástól. A cseh-morva területek német fennhatóság alá kerültek. A keleti országrész, Szlovákia formailag önálló állammá vált, amelynek csak katonai biztonságát szavatolták a területén állomásozó német csapatok. A cseh-morva területeken a lakosság - a tradíciókra támaszkodva - inkább a passzív ellenállást választotta. Szlovákia a csehszlovák állam feldarabolása során német segítséggel kapott önállóságot és a háború alatt Tiso páter vezetésével németbarát kormányzat jött létre, amely aztán lehetőségeihez mérten bekapcsolódott a Szovjetunió elleni hadjáratba. A Vörös Hadsereg ellen bevetett szlovák csapatok azonban tömegesen álltak át, vagy csatlakoztak a szovjet partizánokhoz. A háború kedvezőtlen fordulata a szlovákok nagy részét kiábrándította a nacionalista elképzelésekből. A hegyekben ledobott partizánok egyre nagyobb befolyást szereztek, s 1944 nyarán kirobbant a Szlovák Nemzeti Felkelés. A felkeléshez a németbarát szlovák állam hadseregének egy része is csatlakozott, így aztán az gyorsan terjedt. A felszabadított területeken létrejött népi bizottságok azonnal társadalmi reformokat vezettek be. A felkelésben résztvevő közel 100.000 ember a Wermacht négy hadosztályát kötötték le.

Szeptemberben még tartott a felkelés, és október elején a 38. szovjet hadsereg,- kötelékében a Ludvig Svoboda tábornok vezette csehszlovák hadtestel - megindította támadását, hogy egyesüljön a németek által erősen szorongatott nemzeti felkelés katonai egységeivel. Október 6-án - rendkívül nehéz harcok után - elérték a Duklai-hágót, de a német ellenállás a Kárpátokban túl erősnek bizonyult. Itt kapcsolódik a történethez a Keleti-Kárpátokban harcoló honvédeink sorsa is. Az Árpád-vonalban harcoló 1. magyar hadsereg, a 2. magyar hadsereg részei és a 8. német hadsereg maradványai a román kiugrást követően nehéz helyzetbe kerültek. A Keleti-Kárpátokat megkerülő szovjet csapatok már az Alföldön jártak, így a bekerítés elkerülhetetlennek látszott, ha a 38. szovjet hadsereg  Duklánál áttöri az arcvonalat. Ezért a német hadvezetés mindent megtett annak érdekében, hogy ez ne következzen be. Az 1. német páncélos hadsereg megsegítésére ezért további hadosztályokat, közöttük három páncélos hadosztályt vezényeltek a térségbe. Így bontakoztak ki a szlovák és cseh katonák kálváriáját jelentő súlyos duklai harcok, amelyben megteremtődött az új csehszlovák hadsereg. Ekkor lett Október 6-a a csehszlovák hadsereg napja. Ennek megítélése ma igen ellentmondásos, de a vitás kérdések eldöntése nem az én tisztem, ezt a szlovák és cseh történészek fogják elvégezni.

De milyen is volt ez a kálvária? A felszabadító csapatokat október 6-án este, miután a hágótól déli irányban 3-5 kilométert előrenyomultak, a németek megállították. A Duklai-hágótól délre a németek erősen megerődített állásai helyezkedtek el. A főcsapás irányát ezért délnyugatról nyugatra helyezték át. Az új támadás előkészítése igen bonyolult körülmények között folyt. A szakadatlan esőzés, a sűrű köd, a járhatatlan utak szinte mozdulatlanságra kárhoztatták a csapatokat. A lőszert és az élelmiszert átrakóhelyekre kellett szállítani, onnan málhás állatokon juttatták el a tüzelőállásokba, vagy pedig ölben és kézben vitték előre a katonák.

A támadás október 7-én ismét megindult. Egyes magaslatok többször cseréltek gazdát. A csehszlovák hadtest több napon át véres harcokat vívott a Duklai-hágótól délre fekvő körzetben. Gyakran került sor kézitusára a német gyalogsággal. Az egész terület harckocsi és gyalogság elleni aknákkal volt tele és minden lépés a halált rejtette magában. Október 18-ig a csehszlovák csapatoknak mindössze 10-15 kilométert sikerült előrejutniuk, amikor a támadás kifulladt. A 38. szovjet hadsereg parancsnoka úgy döntött, hogy megváltoztatja a főcsapás irányát és Kapišova irányába támad hadseregével. Az ellenállás azonban itt is olyan nagy volt, hogy mindössze 6 kilométert jutottak előre, azután védelembe voltak kénytelenek átmenni. Az arcvonal itt majd csak akkor mozdult meg ismét, amikor a 4., és a 2. Ukrán Front csapatai Magyarország területén jelentős tért nyertek és az itt harcoló német csapatokat a bekerítés veszélye fenyegette.

A Keleti-Kárpátokban kibontakozott heves harc, amely két és fél hónapig tartott, 1944 késő őszén azzal ért véget, hogy a 38. szovjet hadsereg és a csehszlovák hadtest eljutott a Kárpátok déli lejtőire. A megtett távolság ötven kilométer. Minden lépés emberfeletti erőfeszítést és rengeteg áldozatot követelt. A támadás során a szovjet csapatok halottakban. sebesültekben és eltűntekben több mint 90 ezer főt vesztettek. A csehszlovák hadtest vesztesége 6500 fő volt.

Aki ma ezen a területen jár lépten nyomon szépen gondozott katonasírokra, emlékművekre, második világháborúban alkalmazott haditechnikára talál. Ez a különös szabadtéri múzeum a szlovák Hadtörténeti Intézet gondozásában áll. A "Halál Völgye" még ma is rejt fel nem robbant aknákat, még mindig éles aknamezőket. A domboldalon támadásra felsorakozott harckocsi század T-34-es harckocsijai még ma is üzemképesek és jól karbantartottak. Félelmetes látványt nyújtanak, amint arra készülnek, hogy lezúduljanak a domboldalon és felrobbanjanak a völgybe telepített aknamezőn. Velük szemben a német védelem páncélelhárító ütege úgyszintén rájuk vár a völgyben. Az egész völgy olyan mint egy kísértet hajó. Minden úgy van elrendezve, mint 1944 őszén. Csak a harcosok hiányoznak. Ők ott pihennek az ismert duklai emlékmű árnyékában. A nevek között több magyart is találok. Bajtársak a harcban, testvérek a hősi halálban. Mi, akik némán bolyongunk a lövegek, harckocsik és tömegsírok között elgondolkozhatunk. Hazáról, hősiességről, jó szomszédságról, barátságról.

 

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!