E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : Csontkápolna Solferinoban

Csontkápolna Solferinoban

Sztabó JJ  2006.01.04. 15:00

Észak-Olaszországban, a Garda tó déli partjainál töltöttünk családommal néhány napot. Mint hadtörténész, a lombardiai várak, az úgynevezett olasz várnégyszög (Verona, Mantova Legnano, Peschiera) tanulmányozására érkeztem.

A várnégyszög történetében is számos érdekes magyar vonatkozás rejtőzik, de én most nem erről akarok beszámolni. Peschierától délre terül el egy kedves kisváros Solferino. A mai fiatalok számára ez a városnév talán nem jelent semmit. Az első világháború előtt és még a két világháború között is, Magyarország szerte fogalom volt Solferino. Nagyon sok magyar család hozzátartozója esett el az 1959-ben itt vívott csatában.

A Habsburg birodalomhoz tartozó észak-olasz tartományok elszakadási törekvéseit Franciaország és a szárd király is támogatta. Ausztria 1859. április 19-én ultimátumban követelte a szárd haderő lefegyverzését, majd először a 2. hadsereget hozta az olasz harctérre. Az 1. hadsereg a monarchiában még alakulóban volt. A 2. hadsereg parancsnoka: Gyulay Ferenc tábornagy volt. A harcoló erők állománya 150 000 főt tett ki. Az ellenfél részéről a francia fővezérletet maga III. Napóleon császár, míg a szárdokét Viktor Emánuel király látta el. A csapatok létszáma összesen 180 000 ember volt.

A szövetségesek felvonulását megkönnyítették a vasutak. Gyulay nem volt képes a még magukban álló szárdokat megverni. És ezért már bevezető hadműveletei is sikertelenek maradtak. A Pó felső folyása közelében, Milánótól nyugatra és délnyugatra, Montebello, Palestro és Magenta helyiségeknél május 20-a és június 4-e közt vívott ütközetek után az osztrák sereg június 18-ig a Mincio folyó mögé vonult vissza, hogy az időközben ott gyülekező 1. hadsereggel egyesüljön. Az osztrák hadsereg a Mincio folyó vonalán 200 000 főre növekedett. A fővezérséget maga Ferenc József császár vette át.

Minthogy mindkét fél megkezdte az előnyomulást, 1859. június 24-én találkozó harc bontakozott ki. Ezt nevezték később a 25 kilométeres arcvonal közepén fekvő Solferinoról, solferinói csatának. Az osztrákok 22 000, zömében magyar, a szövetségesek 18 000 katonát veszítettek. A megvert osztrák hadsereg Verona felé vonult vissza. Július 8-án megkötötték a fegyverszünetet Villafrancában, amelyet a zürichi béke követett. Nagy és gazdag terület szakadt le az osztrák császárság testéből és csatlakozott Szardíniához, hogy később megvalósulhasson az egységes Itália eszméje.

A hadjáratban részt vett, magukat kitüntetett és nagy veszteséget szenvedett magyar alakulatok szinte az egész királyi Magyarország ot képviselték. Ime a magyar ezredek listája: 5. gyalogezred (Szatmár megye), 12. gyalogezred (Komárom), 19. gyalogezred (Győr), 29. gyalogezred (Nagybecskerek), 31. gyalogezred (Dél-Erdély), 32. gyalogezred (Budapest), 34. gyalogezred (Kassa), 37. gyalogezred (Nagyvárad), 39. gyalogezred (Debrecen), 46. És 48. gyalogezred (Szeged), 52. gyalogezred (Pécs), 60. gyalogezred (Heves megye), 61. gyalogezred (Temesvár), 1. huszárezred (Budapest), 10. huszárezred (Nyíregyháza). 12. huszárezred (Felső-Magyarország).

Az egykori csatatéren a magyar katonák nyomait kutattam. A solferinoi “Risorgimento” múzeum bejáratán az olasz zászló mellett ott lengedezett a magyar is, annak emlékére, hogy az olasz egységért az olaszok mellett magyarok harcoltak a legtöbben. A 25 kilóméter kiterjedésü egykori csatatéren a tömegsírokat az 1920-as,-30-as években felszámolták és helyettük “ossáriumokat”, azaz csontkápolnákat építettek.

Aki nincs hozzászokva a koponyák, lábszárcsontok művészi formációjához, az bizony meglepődik a halál ilyenfajta művészetén. A kápolna falai mentén más nemzetek fiai mellett egykori magyar fiúk koponyája néz vissza egykedvűen az emlékezőre. Ma már kideríthetetlen, melyik csont kihez tartozik. A halálban eggyé váltak és katonás rendben várják a késői utódok tisztelgését. Gondolatban a nem létező sapkám széléhez emeltem a kezemet és tisztelegtem. Nyugodjatok békében.

 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!