E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : A "Hargita Népe" írta 2002-ben

A "Hargita Népe" írta 2002-ben

Ferencz Imre  2006.01.23. 06:16

Ferencz Imre a "Hargita Népe" szerkesztője írta az azévi Úz- völgyi megemlékezésről.

Úz-völgye napja

Úz-völgyében egy átlagos esztendő egy plusz háromszázhatvannégy napból áll. Az egyetlen nap a miénk, a többi másé... Ez a nap most hétfőre esett, akkor volt ugyanis augusztus 26-ika, amikor immár hagyományosan megemlékező ünnepségekre gyűlnek össze itt a csíkiak és a háromszékiek, hogy a világháborúban elesett magyar katonák síremlékénél leróják kegyeletüket, elhelyezzék virágaikat, koszorúikat. Az idén sokkal többen jöttek el, mint máskor, az időjárás is kedvezett.

Szép ünnepség volt, szép beszédek hangzottak el. Dr. Szabó József hadtörténész összmagyar temetőnek nevezte a helyet, hisz az ország számos megyéjéből szolgálatot teljesítő katonák estek itt el. Ráduly Róbert parlamenti képviselő ünnepi beszédében emlékeztetett a történelmi eseményre és arra, hogy nem csak a katonák estek itt el, hanem később a település is, hisz az ötvenes-hatvanas években még iskola működött itt... A Keresztes Enikő zenetanárnő vezette uzoni női kórus színvonalas és gazdag műsorával külön színfoltja volt a bensőséges ünnepségnek.

Igen, van egy nap az esztendőben, amikor Úz-völgye minden napja és történelme megelevenedik a tudatunkban. Azok, akik fel tudják becsülni és meg tudják ítélni, ez a szegelet valaminek a vérmosta küszöbe, vesztőhely, ugyanakkor az önfeladás gyalázatos helye is, az árulás és elárultatás helye, a megszegett szó helye, ahol minden ellened fordul. Egy ezeréves határként emlegetet valaminek a helye, ami ma már a történelmet tisztelő ember számára csupán mohás emlékezett. Egy olyan hely ez, amely nagyon távol van és nagyon közel van ugyanakkor, és ahol egyik évről a másikra több kilométer utat tesz meg a megye határát jelző tábla, jelezvén, hogy immáron Bákó megyében járunk, ott van tehát a régi hadikápolna és az épületegyüttes is, amelyet hajdan megyénk vezetősége átpasszolt a szomszédnak, felszámolva ezzel a települést, amelyre ma már többnyire romok emlékeztetnek. Úz-völgyéről hallgatólagosan lemondtak valakik, és ezt valakik hallgatólagosan tudomásul is vették...

A mintegy háromórás ünnepség keretében ökumenikus istentiszteletre is sor került, majd a veteránok, a csíkszentmártoni és kozmási tanácsok, közbirtokosságok, Sógor Csaba szenátor és Ráduly Róbert képviselő elhelyezték az emlékműnél a kegyelet koszorúit. A csíkszentmártoni fúvósok katonadalokat fújtak, és a zöldben előkerültek a jó falatok, az étel, az ital.

Mégis ez az egyetlen nap nagy nap: ez a mi esztendőnk, amikor erőt nyerünk a megemlékezésből. Van amire emlékezni, és lennie kell mindig emlékezőknek, akik minden év augusztus 26-án nekivágnak a nagy útnak

 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!