E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : Civitas Fortissima

Civitas Fortissima

Szabó JJ  2006.02.18. 06:20

Balassagyarmat a legbátrabb város. A „csehkiverés” nagyon rövid katonai története.

Az I. világháború végén az újonnan megalakult Cseh-Szlovák Köztársaság hadserege 1919. január 15-én átlépve a demarkációs vonalként kijelölt Ipoly folyót, benyomult Magyarországra, hogy az Aszód - Balassagyarmat –Ipolytarnóc – Losonc vasútvonalat elfoglalják. A város lakói a megszálló cseh intervenciós csapatok megszállására az akkori magyar kormány behódolást sürgető felszólítása ellenére fegyveres felkeléssel válaszolt.

A titokban végrehajtott előkészületek után a balassagyarmati vasutasok, a hozzájuk csatlakozó polgárok s a Vizy Zsigmond által irányított katonai kötelék (a 16. besztercebányai gyalogezred pótzászlóalja és az iglói géppuskás kiképző iskola szakasza) január 29-én véráldozatok árán visszafoglalta a várost, így az Magyarország része maradt. A város lakói ezzel a tettel érdemelték ki a „Civitas Fortissima” - a legbátrabb város címet, azonban ezt – többszöri előterjesztésük ellenére – a mai napig nem iktatták törvénybe.

Balassagyarmat Város Önkormányzata 1998. óta önkormányzati rendeletbe foglalta, miszerint január 29. a város hivatalos ünnepe. Ezen a napon a város lakói a harcok során elesett mártírokra emlékeznek, a történelmi események helyszíneit jelölő emléktábláknál és a város főterén álló emlékműnél. A Balassagyarmatiak bátorsága, hazaszeretete példaként szolgálhat mindannyiunk előtt.

A „csehkiverés” nagyon rövid katonai története.

A 16. gyalogezred pótzászlóalja 1918. december 20-án, Besztercebánya kiürítésekor a pótzászlóalj készleteivel együtt Balassagyarmatra indult, amit a csehek meg akartak akadályozni. Erre Speckner Szilárd tartalékos hadnagy néhány bajtársával önként vállalkozva, fegyverrel kerített egy szerelvényt, és a felfegyverzett szlovák vidékeken, géppuskával biztosítva vitte át a vonatot, és mentette Balassagyarmatra a milliókat érő készleteket.

A csehek a demarkációs vonalként kijelölt Ipolyt átlépve jaguár 15-én bevonultak Balassagyarmatra, ahonnan a pótzászlóalj – miután a kormánybiztos a lakosság nagy része által is ellenzett fegyveres ellenállást nem engedte meg – Aszódra tette át a székhelyét. Onnan Magyarnándor községbe (Balassagyarmattól 14 km) előrevontak Vízy Zsigmond százados parancsnoksága alatt egy szakaszt biztosítani. Hozzájuk 25-én Bajatz Rudolf százados parancsnoksága alatt egy 38-as Mollínáry század is csatlakozott. A két osztag parancsnoka, azonnal tervbe vette, hogy Gyarmatról kiverik a cseh csapatokat. S mikor erre 28-án a csehek által -terrorizált vasutasok küldöttsége felkérte őket, a két osztag parancsnoka önként elhatározásukból valóra váltották tervüket.

A vállalkozást arra, alapozták, hogy a városban levő cseh század nem biztosítja magát, éjjeli rajtaütéssel akarták végrehajtani. A vállalkozás fő erejét képező 135 főnyi 38-as századnak és a 95 főnyi 16-os szakasznak a laktanyában levő cseh főerőt, kisebb osztagoknak a városban levő cseh őrségeket kellett lefegyverezni. A vasutasaknak a kóvári hidat, a Pálmay százados Rétságon levő nemzetőreinek a Gyarmat és Ipolyság közti vasúti állomásokat kellett birtokba venniük.

Január 29-én hajnali 04.00-kor volt a rajtaütés, amely azonban nem sikerűt a terv szerint, nem lepték meg a cseheket, akik tudták róla és a támadók zömét adó 38-asok pedig a laktanyában nem ismerték ki magukat. A kiküldött kisebb osztagok mind teljesítették feladataikat; néhol - kivált a vasútállomáson - véres, kemény harc árán elűzték s részben foglyul ejtették a cseh őrségeket. A laktanyába a 38-asok a hátsó udvar felől, a l6-osok a főkapun szintén behatoltak ugyan, s a kifejlett közelharcban a csehek parancsnoka is elesett. De a 38-asok helyismerethiánya miatt az éjjeli sötétben zavar keletkezett, és a támadók nagyobb része kihúzódott a laktanyából, majd hosszabb tűzharc után visszament Magyarnándorra. A 38-asok és 16-osok ottmaradt kisebb része a Huszár Aladár vármegyei aljegyző által ellenállásra szervezett és felfegyverzett polgársággal, diákokkal és vasutasokkal együtt a közeli épületekből egész nap tűz alatt tartotta a laktanyát. Kora délután pedig megérkezett az Aszódról sürgősen odarendelt íglói géppuskás tanfolyam egy osztaga. Mielőtt támadásba kezdett volna, a városvédelem vezetőjének telefon felhívására a csehek megadták magukat. A laktanyában 78 cseh katona esett fogságba. A rétsági nemzetőrök is elfoglalták a Gyarmattól Ipolyságig levő vasút állomásokat, és éjjelre mindenütt helyreállt a rend. A csehek másnap Losonc felől, 31-én Ipolyság felől ellentámadást kezdték ugyan. De nem csak visszaverték őket, hanem az Ipolyon átkelve, 16 fogoly és jelentős zsákmányt ejtettek. Február 1-én Szécsény és Rapp között- maguktól vonultak vissza egy Salgótarjánból küldött székely zászlóalj elől, és maguk kértek fegyverszünetet, így a pár ember által, hivatalos támogatás nélkül kezdeményezett vállalkozás teljes sikerrel végződött, és Balassagyarmatot, valamint az Ipolytól délre levő területet véglegesen felszabadította a cseh uralom alól.

A harcoknak magyar részről 4 katonai és 6 polgári halottja, 12 katonai és 9 polgári sebesültje volt. Kilenc cseh kőztük a parancsnok is elesett, 7 fő megsebesült.

 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!