E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : Az 1945. február 11-i kitörési kísérlet emlékére.

Az 1945. február 11-i kitörési kísérlet emlékére.

  2006.02.18. 06:22

Ellentmondásos, sok esetben tudathasadásos időszaka ez történelmünknek.

 

 A német megszállás után 1944. március 19-étől megszűnt a magyar önállóság, a nyilas hatalomátvétel után magyar államiságról sem beszélhetünk. Ennek felismerése azonban nem volt egyszerű az arcvonalban küzdő katonák számára. Volt kormány, volt parlament – várták hát a további parancsot, ami pedig hol érkezett, hol nem.

Azt sem lehetett pontosan tudni, hol van Magyarország, melyik is valójában a haza. Az-e, amelynek védelmét szent esküvéssel fogadták, és amelyikből lassan, de egyre nagyobb valószínűséggel kiszorulnak, vagy már a határain kívül is vannak. Esetleg a Debrecenben megalakult új hatalom - a szovjet fegyverek árnyékában - jelenti a hazát? A remény pedig, hogy még minden megfordítható, még minden visszaállítható, lassan elfogyott.

A Budapest Erődbe szorult magyar katonák lelkiállapotát próbálom megérteni. Budapest már nem főváros, házai nem hajlékok, hanem erődelemek. Romokban az ország, romokban a magyar haderő. A magyar katona a németek által lenézett, lesajnált segéderő, amit használnak, ha szükség van rá. Éhesek, rongyosak, fáradtak, megosztottak. A magyar királyi honvédség katonái félnek a szovjetektől, félnek a németektől, de félniük kell Szálasi „nemzetvezető” hungaristáitól is. Hogyan lehet ebből a csapdából kijutni? A felmentési kísérletek kudarcot vallottak. Halálra ítéltettek? Még egy utolsó remény, a kitörés. De hogyan lett erőd a magyar főváros, jutottak idáig?

Románia fegyverfordítását követően Németország elvesztette a román olajmezőket, amelyek bár szűkösen, de még ellátták üzemanyaggal a Wehrmacht alakulatait. Hitler számára most már a zalai olajmezők jelentették az utolsó energiaforrást. Ha ezt elveszíti, a háború heteken belül véget ér, mert a német haditechnika mozgásképtelenné válik.

A háború utolsó hónapjaira tehát hadászati szempontból Magyarország területe felértékelődött. Hitler november 23-án Budapestet erőddé nyilvánította, amelyet háztól házig vívott harccal kell védeni.

A város parancsnokává december 5-én Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführert nevezte ki. Utasítására „Konrad” fedőnéven támadást készítettek elő a főváros felmentésére. Az 1945. január 1-én, 7-én és 18-án a IV. SS- és a III. német páncélos-hadtest által indított felmentési kísérleteket a szovjet hadseregek megállították, majd visszaállították a december végi helyzetet.

A Konrád-hadműveletek kudarca kilátástalanná tette az utánpótlás nélkül maradt védők helyzetét. Budapest légi ellátása során átlagosan a napi igény 1/3-át sikerült csak bejuttatni. Pfeffer-Wildenbruch február 11-én este a Vár körzetéből megkísérelte a kitörést.

A budapesti csatában körülzárt német-magyar csapatok nyugati irányú kitörési kísérletének egy célja volt: az összefüggő német-szovjet arcvonal elérése. Nem februárban merült fel először a reménytelen helyzetben lévő védők részéről a kitörés gondolata. Német részről 3 időpontra (1944. december 28., 1945. január 1. és január 18.) tervet készítettek egy nyugat felé történő kitörésre. Hitler azonban, mint a Véderő főparancsnoka ezeket nem engedélyezte. Végül február 11-re dolgoztak ki egy negyedik, megkésett és a lehetőségekhez képest kétes értékű tervet

Február 10-én átküldött magyaroktól és az Ördögárkon kiküldött német felderítőktől próbáltak tájékozódni a lehetőségekről. 11-én 15 órakor ismertette a tervet a IX. SS-hegyihadtest-parancsnokság a német csapatok parancsnokaival. A kitörésben csak azok induljanak el —hangzott a legfontosabb instrukció—, akik egy éjszakai, 25 kilométeres, harc közbeni gyalogmenetet meg tudnak tenni. A kitörés 20 órakor kezdődik, két főirányban és három hullámban, a Városmajor úttól a Mechwart térig, a Krisztina körút és Margit körúti vonal áttörésével.

A magyar és hungarista csapatok parancsnokságát csak 18 órakor tájékoztatták a kitörésről. Ne feledjük, az ss vezetés csak segéderőnek tekintette honvédeinket. Az összes magyar katonát, kivéve akiket korábban a német hadosztályok kiválasztottak, a második hullámba sorolták be. Támogatásként mindössze 2 könnyű-harckocsit vihettek magukkal. A németek már egy hónappal előbb kerestek olyan légvédelmi magyar katonákat, akik korábban a budai erdőkben szolgáltak, s ismerték a terepet. A 30 fős német csoportokhoz kísérőként osztották be őket. Használták, ha szükség volt rájuk és eldobták, ha már nem kellett.

A kitörés utáni gyülekezőként a Nagykovácsi és Solymár közötti Remete-hegyet határozták meg úgy, hogy ott döntenek az áttörési irányról Szomor, Máriahalom vagy Pilisszentkereszt irányába.

A kitörésben 14 000 német, 2 000 magyar  és 2 500 hungarista, illetve civil vett részt. Javarészük azonban még a beépített területeken leszakadt a kitörőktől és visszamaradt a biztonságot jelentő városban.

A kitörést egy szovjet egyenruhába öltözött, oroszul, ukránul vagy lengyelül jól beszélő csoporttal kezdték meg, amely a korábban beszivárgott szovjet harcfelderítők visszatérő-jelszórendszerét alkalmazva, a frontot sikeresen megnyitotta. Az első szovjet állásrendszer a Kis-Sváb-hegy — János-kórház — Rókus-hegy — Margit-híd budai hídfő vonalán volt, s 21.00 óra után erős tüzérségi és aknavetőtüzet zúdítottak a kitörés főirányára: az Olasz fasorra, amely 22.00-23.00 óra között érte el csúcspontját. Mivel ekkorra a német főerők eljutottak az Isten-hegyre, a Zugligetbe, valamint a Hármashatár-hegyre, a szovjet védelmi vonalat a Sváb-hegy teteje - Normafa - János-hegy - Solymár - Pilisborosjenő vonalra vonták vissza.

Február 12-én erről a vonalról a szovjetek támadást intéztek a kitörésben eddig jutottakra. Február 13-án reggelig elérték az eredeti frontvonalat, majd megkezdték a még ellenálló támpontok felszámolását. A Nagykovácsi-erdőben lévő Remete-hegyen 3 800 fő, a Hármashatár-hegyen és a Szarvas-hegyen is igen sok kitörő gyűlt össze. Ezekből körülbelül 5 000 fő támadta a Tinnye — Budajenő — Biatorbágy vonalat, közülük Zsámbék és Tinnye között 3 000 fő esett el.

A 96. német gyalogoshadosztály vonalán, főleg Szomornál, összesen 785 fő jutott át, ebből február 12-13-án 27 fő, 14-én hajnalban 650 fő, a további 3 napban 109 fő. A Hármashatár-hegy felől a Pilisborosjenő — Csobánka felé kitörők megközelítették Pilisszentkeresztet, de valamennyien elestek. A Piliscsaba — Piliscséb felé kitörők körülbelül 35 fős csoportja a Kesztölctől délnyugatra lévő nádasig jutott, és körülbelül 1 kilométerre a külső vonal előtt vesztette életét. A kísérő járművek közül 7 német és 1 magyar Toldi harckocsi kijutott Budapestről, de egyik sem érte el a külső frontvonalat. A magyarok közül 11 egyenruhás (köztük 3 egyetemista és 1 csendőr), 25 hungarista és 44 polgári személy jutott ki.

A német és magyar főparancsnokság a fedett Ördögárok Horváth-kertben lévő szolgálati nyílásán át 500 fővel a Szépilona kocsiszín felé indult, mélyen a szovjet vonalak mögé, hogy onnan vezesse tovább a kitörést. A két parancsnokságot magába foglaló csoport az Ördögárok-csatornából feljőve fogságba esett.

Karl Pfeffer-Wildenbruch SS-Obergruppenführer, a Budapest Erőd, illetve Hindy Iván vezérezredes, az I. magyar hadtest parancsnoka a Budakeszi úton, illetve a Horváth-kertben adta meg magát.

Ennyi a kitörés katonai története. De mit jelent mindez nekünk a ma élő utódoknak?

 

 
Naptár
2019. Január
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
A MAG TV FELVÉTELEI
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Duguláselhárítás Debrecen    *****    Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!