E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : A 2. magyar hadsereg a Donnál

A 2. magyar hadsereg a Donnál

  2006.02.18. 06:25

1942. január elején a németek bejelentették, hogy a tavaszi hadjáratukban a teljes magyar haderőt fel kívánják használni. A magyar politikai és katonai vezetés a zsarolással és fenyegetéssel is együtt járó német igényt már nem tagadhatta meg.

 

Egy pillanatig sem volt vitás, hogy a német kérést - ha nem is teljes egészében - de ki kell elégíteni, mert a háború utánra ígért újabb területi rendezésnél szomszédainkkal - főleg Romániával szemben - hátrányba kerülhetnek. Riasztóan hatottak viszont az addigi háborús tapasztalatok. A gyors német győzelem már nem látszott olyan közelinek, félő volt, hogy a honvédség a továbbiakban olyan pótolhatatlan veszteségeket szenvedhet, ami kizárhatja a háború után a revíziós igények melletti fegyveres fellépést. Közbülső megoldást választottak: egy hadsereget Hitler rendelkezésére bocsátottak úgy, hogy a hazai területen maradt kötelékek ütőerejét látszólag megőrizték. A katonai vezetés egyetértett a kormány elképzeléseivel, bízott a többször megígért korszerű német fegyverzet átadásában.

Az ország arányos megterhelésével felállított - az eredeti hadrendben nem szereplő - 2. magyar hadsereg három hónapos mozgósítás után, 1942. április 11. és július 27. között vonult el a hadműveleti területre. A német hadvezetés 1942. évi nyári támadásához szánt szerepet a 2. magyar hadseregnek. Ennek a támadásnak két stratégiai célja volt: az egyik - a fő cél - Moszkva elfoglalása. Mivel 1941. őszén Moszkvát arctámadással nem sikerült elfoglalniuk, azt tervezték, hogy birtokukba veszik Sztálingrádot és Voronyezst, majd északra törve Moszkvát az anyaország keleti részétől elvágják és azt bekerítve elfoglalják.

A másik stratégiai cél a Szovjetunió elvágása volt a kaukázusi olajmezőktől. Ezekben a nagy hadműveletekben szántak szerepet a 2. magyar hadseregnek is. A németek - szokásuk szerint - sem a stratégiai tervről, sem a 2. magyar hadsereg előre látható alkalmazásáról nem adtak előzetes tájékoztatást.

Az 1942. június 28-án megindult nagy német támadás során a 2. magyar hadsereg beérkező alakulatait a Weichs vezérezredes 2. német hadseregének alárendeltségébe helyezték. A Weichs féle hadseregcsoportnak Voronyezs felé kellett előretörnie és miután Kurszktól keletre áttörte a szovjet arcvonalat, déli szárnyával a 6. német hadsereggel együttműködve, meg kellett volna semmisítenie a Tym területén lévő szovjet erőket. A szovjet parancsnokok a támadás előtt csapataikat kivonták az arcvonalból, így a magyar német támadás könnyedén haladt előre, de a támaszponttá kiépített Tym városánál nem várt szívós ellenállásba ütköztek. A magyar csapatok kemény harcok után csak július 2-án vonulhattak be a városba. A III. hadtest támadási sávjában a legkomolyabb feladat a 9. könnyűhadosztálynak jutott, amely Tym irányába támadott. A hadosztályon belül a 47. gyalogezrednek volt a legnehezebb helye. Ebben a sávban a szovjetek 10-15 km mélységben építették ki védelmi vonalaikat. Június 28-án a kora reggeli órákban megindult mintegy 30 perces tüzérségi előkészítés ellenére is több helyen szívós volt az ellenállás, igen heves harc bontakozott ki, melynek során mindkét fél súlyos veszteséget szenvedett. A hadtest vesztesége a tymi áttörés során mintegy 2000 fő volt. Ebből kereken 100 tiszt. A veszteség zöme a 9. könnyűhadosztályra jutott. A gyorslépcső július 8-án, a hadtest többi csapatai pedig 10-én jutottak ki a Donhoz.

A Don magyar védelmi szakaszán három szovjet hídfő: Uriv, Korotojak és Scsucsje képezte a fél évig tartó védelem harcainak fő tevékenységét. A három hídfő közül mindössze a korotojakit sikerült felszámolni. Uriv és Scsucsje felszámolásáért 1943. január 12-ig, a nagy szovjet áttörés napjáig súlyos harcokat vívtak a magyar csapatok, és az úgynevezett "hídfőcsatákban" 1942 októberéig 30 000 főt veszítettek halottakban és sebesültekben.

A hídfőcsaták veszteségei után a 2. magyar hadseregnek szinte lehetetlen feladatot kellett megoldani, 208 km-es kiterjedésű arcvonalon folyóvédelemre berendezkedni. Ez 1943 januárjában meg is bosszulta magát.

1943. januárjának első napjaiban a sztálingrádi csata győztes befejezését követően a 6. német hadsereg felszámolásával egy időben a szovjet hadvezetés egy sor újabb támadó hadműveletet hajtott végre. A 2. magyar és a 2. német hadsereg arcvonalának áttörését, csapatainak bekerítését és megsemmisítését a Voronyezsi és a Brjanszki front kapta feladatul.

Feladatuk az volt, hogy a két hídfőből kiindulva törjék át a védelmet, kössék le a tartalékokat, akadályozzák meg a visszavonulást. Az általános erőviszony a hídfőkben a szovjet csapatok fölényét mutatta. Urivnál élőerőben 3,5:1, tüzérségben 10:1, Scsucsjénél élőerőben 2:1, tüzérség tekintetében 7:1 fölényt hoztak létre a szovjetek. A páncélos fölény abszolút volt, mert a magyar védelem első lépcsőjében nem voltak harckocsik. A támadás január 12-én a szovjet tüzérség, az aknavetők és sorozatvetők félórás előkészítésével indult. A honvédalakulatok a szovjet áttörés időszakában amíg tudtak, kitartottak állásaikban, s több ízben hősies magatartást tanúsítottak. Megakadályozták, hogy az ellenséges seregtestek egy lényegesen nagyobb méretű katlancsatába kényszerítsék a 2. hadsereget. A nem várt erősségű ellenállás megakadályozta a szovjet csapatokat stratégiai elképzelésük teljes mértékű megvalósításában.

A továbbiakat már nagyon jól ismerjük. A megfagyott katonák tízezrei ott maradtak a végtelen orosz hómezőkön. A fogságba kerültek helyzete is elkeserítő volt. A 200 ezer fős hadseregből mindössze hetvenezren kerültek haza. Itthon a parancsnokot Jány Gusztáv vezérezredest úgy fogadták, mintha egy győztes hadjáratból érkezett volna haza. A veszteségekről, az elpusztultakról nem illett beszélni. Ilyenkor felmerül a kérdés: szükségszerű volt-e ma 2. magyar hadsereg pusztulása? Nem látták előre a katasztrófát?

De igen látták. A magyar politikai és katonai vezetés részéről az 1942 őszére leromlott állapotba került 2. hadsereg megerősítése tekintetében, a Donnál harcoló csapatok számára végzetes állásfoglalás született. Mind a politikai mind a katonai vezetés tisztában volt a 2. hadsereg leromlott állapotával, de az ország új külpolitikai célkitűzései gátolták a hadsereg jelentős megsegítését. Azt, hogy tegyen meg mindent a „doni hadsereg" harcképessé tétele érdekében, de a háború utáni bizonytalan helyzetre, az országhatárok védelmére való tekintettel a hátországban maradt alakulatokat is fejlessze, lehetőségek hiányában képtelen volt megoldani. Az utóbbi feladatát részesítette előnyben. Részben német segítséggel, részben hátországi és saját szükségmegoldások által valamennyire sikerült a 2. hadsereget személyi állományában, fegyverzetében és felszerelésében megerősíteni, erőfeszítések történtek a Don menti magyar védőállások kiépítése és tökéletesítése terén. De milyen áron! Az első vonalban küzdő csapatok körében gyakori volt a félelemérzet és az apátia, s gyakran fordultak elő nem csekély számban végkimerüléses halálesetek.

Ne legyünk igazságtalanok. Nem igaz, hogy 1942 elején a magyar politikai és katonai vezetés remélt előnyök ellenében, élő tömegként, s a hazai viszonylatban is gyenge fegyverzettel és felszereléssel bocsátotta a német hadvezetés rendelkezésére a 2. hadsereget. A magyar hadvezetés a 2. hadsereget fegyverzeti-technikai téren hazai viszonylatban a lehető legjobban igyekezett ellátni, és a keleti hadszíntérre kivonuló alakulatokat a győzelem, illetve a győzelem kivívásában való jelképes közreműködés reményében indította útnak Ukrajnába. Későbbi tragikus sorsukat számos bizonytalansági tényező ellenére 1942. tavaszán még nem lehetett előre megjósolni. A 2. hadsereg tragédiájának főbb okait vizsgálva célszerű elválasztani a vereség tényét és az elszenvedett veszteség mértékét. E vereséget a 2. hadsereg semmiképpen sem kerülhette el, mint ahogyan vele egy időben osztoztak sorsában a jól kiképzett, jobban felfegyverzett és harcedzett német csapatok is.

A 2. hadsereg súlyos helyzete iránt tanúsított látszólagos érzéketlenség nem a magyar politikai és katonai vezetés részvétlenségéből és felületességéből fakadt. A magyar kormány legfőbb célkitűzése ugyanis az volt, hogy az egyre feszültebbé váló magyar-román viszonyra, s a bizonytalan külpolitikai helyzetre való tekintettel az országot kivezesse a háborúból.

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!