E-mail

szaboojj@gmail.com

 
Menü
 
PREZENTÁCIÓK
 
Tanulmányok
 
Erődítés történet
 
Kárpáterődítések
 
Publicisztika
Publicisztika : Dabasi hagyományőrzők a Duna Ünnepén

Dabasi hagyományőrzők a Duna Ünnepén

Szabó József János  2010.08.11. 17:35

2010 július 22-én a Dabasi Honvédtüzér Közhasznú Alapítvány 26 fős csapata, kötelékében a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola hadtörténelem szakkörének diákjaival, részt vett az ez évi Duna Ünnepén. Meleg nap volt, a hőmérő közel 40 fokot mutatott, és a Vigadó téri kikötő betonja ontotta a meleget. A fiatalok korabeli fegyverzetben zászlókkal, dobszóval vonultak fel a Duna korzón, majd álltak díszőrséget az ünnepség alatt a hajóállomáson, végezetül 12 ágyúlövéssel köszöntötték a nándorfehérvári diadal 554. évfordulóját.


 

A hagyományőrzés nem csak külsőségeket, egyenruhát, fegyvert, masírozást és ágyúdörgést jelent. Egy-egy rendezvényre komolyan készülünk. Ez esetben is felidéztük a nándorfehérvári diadal eseményeit, elemezzük tanulságait, mert tanulsága Nándorfehérvárnak is van bőven.
A győztes csata tanulmányainkból merített emlékeinkben úgy él, mint a nemzeti, sőt európai összefogás példája, hiszen a magyar nemzet az európai keresztes hadak aktív részvételével győzelemre vitte a keresztény fegyvereket az oszmánok óriási hada felett.
Pedig ez a nagy nemzeti és keresztényi összefogás csak mítosz. Komoly széthúzás volt jellemző ez időben mind az európai királyi udvarokban, mind a keresztény egyházon belül. A katolikus egyház vezetői nem a török elleni védelmet, hanem az eretnekség üldözését tartották fontosabb feladatnak. A fordulat 1455. április 8-án következett be, amikor Alfonso Borgia, volt valenciai püspök személyében, III. Callixtus néven a török veszélyt igazán átérző főpap emelkedett a pápai székbe. Az új pápa leállíttatta a nagyszabású vatikáni építkezéseket, leszedette könyvtárának értékes példányairól az arany- és ezüstcsatokat, hogy pénzt szerezzen a törökellenes harchoz. Intézkedett az egyházi javadalmakat megadóztató „török tized” begyűjtéséről, önkéntes keresztes had szervezésére legátusokat nevezett ki Európa országaiban és tárgyalásokba kezdett a földrész nyugati felének szinte minden jelentős uralkodójával.
A keresztes háború szervezéséhez külön nyomatékot adott, hogy 1456. június 3-ától hatalmas üstökös (a Halley-üstökös) – korabeli értelmezés szerint égi jel – világított az égen. Csóvája fenyegetően kelet felé mutatott, jelezve, hogy kelet felől iszonyatos csapás készül a nyugati kereszténységre.
A török elleni küzdelem érdekében látszólag megmozdult minden európai állam, az ígért segítségből azonban szinte semmi nem valósult meg, a keresztes eszmét érvénytelenítette az államérdek. VII. Károly francia király még a keresztes bulla kihirdetését is megtagadta, és végül a befolyt török tizedet is az Anglia elleni háborúra fordította. A többi nyugati koronás fő is egymás után mondta le a keresztes hadjáratot.
A pápa ebben a helyzetben égi segítségért fohászkodva adta ki 1456. június 29-én – három héttel a nándorfehérvári csata előtt –, Bulla orationum (Imabulla) nevezetű rendeletét, amelyben elrendelte, hogy a kereszténység valamennyi templomában a szokásos reggeli és esti harangszó között „déltájban” háromszor kongassák meg a harangokat, „jel adassék minden hívőnek, hogy imáikkal segítsék azokat, akik a török ellen harcolnak”. A déli harangszó tehát – ekkor még – nem a diadalt, hanem a végveszélyt, a keresztes eszme végső csődjét hirdette. Magyarország tehát magára maradt, a nemzetnek kellett volna összefogni, de a nemesi nemzet egysége is csak mítosz volt.
A magyar főurak jelentős része Hunyadi János főkapitányi hatalmát, túlzottnak tartotta és azt minden eszközzel gyengíteni igyekezett. Sokan gonosz indulattal azt hangoztatták, hogy a háború a nagyravágyó Hunyadi személyes ügye, intézze el úgy, ahogy legjobban tudja. Azzal vádolták, hogy a királyi pénzekből a maga zsebét tömi.
Így az 1455 szeptemberében Magyarországra érkezett Juan Carvajal spanyol bíboros, pápai legátus legnagyobb gondja nem is a török elleni háború szervezése, hanem a magyarok közötti ellentétek elsimítása volt.
Ebben a válságos helyzetben mindössze három ember volt, aki megpróbált feladatának megfelelni: Hunyadi János, aki saját költségén felszerelt seregével Szegedre vonult, hogy ott várja be az esetleg még csatlakozni kívánó hadakat, Kapisztrán János a Magyarországon keresztes had szervezésével megbízott szerzetes serege Péterváradon gyülekezett és Juan Carvajal, aki miután belátta, hogy a magyar rendekkel semmire sem megy, az Alföld déli részén toborozta a keresztes hadat.
Az 1456 februárjában és márciusában megtartott magyar országgyűlésen a rendek végre meghatározták, milyen lépéseket kell tenni az ország védelmében, a király pedig elrendelte, hogy a határ menti városokat el kell látni szükséges hadifelszereléssel, élelemmel és emberállománnyal. De a nemesség ehhez nem adott semmit. Ehhez társult még egy akadály: az országban élelmiszerhiány keletkezett, s emiatt olyan döntés született, hogy a hadba vonulást elnapolják augusztusra, az aratás utáni időre.
Az országgyűlést követően Magyarország szinte egész nemesi tábora, a nádorral, az erdélyi vajdával, a főpapokkal, sőt a királlyal együtt eltűnt a színről. V. László (1440-1457), aki ekkor még csak 15 éves volt, „vadászat ürügyén” Bécs alá vonult. A gyenge akaratú király neveltetésénél, tapasztalatlanságánál, befolyásolhatóságánál fogva nem tudott felülkerekedni a főurak hatalmi villongásain és egymás elleni áskálódásain.
Az egész védelem, illetve a megmérettetés a Nándorfehérvár alá vonuló török sereggel tehát az említett három emberre hárult: Hunyadira, Carvajalra és Kapisztránra.
Itt sem volt azonban minden rendben, így utólag mégis azt mondhatjuk: szerencsére. Hunyadi és Kapisztrán között nem volt egyetértés. A szerzetes gyakran Hunyadi akarata, sőt parancsa ellen cselekedett. Ezt az ellentétet a két nagy egyéniség eltérő szándéka okozta. Az ostrom idején már hetven esztendős Kapisztrán a vértanúságra vágyott, ezért parancsait pillanatnyi lelkesedéstől áthatva adta ki, míg Hunyadi győzni akart, és parancsait a törökellenes harc évtizedes tapasztalata, a reális lehetőségek figyelembevétele befolyásolta. A nándorfehérvári diadal eseményei során e két ellentétes szándék tökéletesen kiegészítette egymást, és a keresztények győzelmét eredményezte.
A győzelem következtében az Oszmán Birodalom európai terjeszkedése közel hét évtizedre megtorpant. Ez idő alatt az európai hadszervezés átesett válságán, ugyanekkor kiütköztek a török hadszervezet hiányosságai is. Így, mikor a törökök 1521-ben végül elfoglalták Nándorfehérvárt, Európa számára ennek már nem volt olyan súlyos következménye, mintha ez 1456-ban következett volna be.
III. Callixtus pápa 1457. augusztus 6-án – a győzelmi hír vételének első évfordulóján – elrendelte, hogy ez a nap az Úr színeváltozásának napjaként ezután az egész keresztény világban ünnep legyen, amit azóta is augusztus 6-án tartanak a katolikus egyházban.
2010-07-31

 
Naptár
2018. Január
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
The Árpád- Line
 
English version
 
De Arpad Lijn
 
Nederlandse
 
Publikationen
 
Studiums
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Linkajánló

www.bunkermuzeum.hu

www.klkf.gportal.hu

www.bazsalicska.gportal.hu

www.varak.hu

 

Magyarország egyetlen Olicity és legaktívabb Arrow rajongói oldala! Minden infó az aktuális 6. évadról és egyéb finomság    *****    Megjelent a The Sims 4 legújabb kiegészítõje, a Laundry Stuff Pack. Vajon megéri megvenni? Derítsd ki Te magad!    *****    Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene - HobbiZoona Blog - Állatok - Könyvek - Zene -Katt    *****    Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk! KATT KATT KATT KATT    *****    Nem lehet saját lovad? Nevelj virtuálisan ITT! Nevelj, versenyezz, licitálj szebbnél szebb lovakra!    *****    -Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!-    *****    The Resident - A kórházi drámasorozat január 21-én indul Matt Czuchry és Emily VanCamp fõszereplésével! Nézzetek be!    *****    Mindenféle kérdésedre õszinte választ kaphatsz a valódi Kérdõasztrológia segítségével.    *****    Részletes személyiség és sors analízis / születési horoszkóp / ajándék 3 év elõrejelzéssel. Most érdemes ide látogatni!!    *****    Ha diplomás asztrológust keresel, aki BECSÜLET KASSZÁS alapon ad tanácsot és INGYEN OKTAT, akkor keress bizalommal!    *****    A BIOTÉRKÉP AZ IGAZI KARMA! MEGMUTATJA PONTOSAN,MILYEN FELADATTAL SZÜLETTÉL.EGY PRÓBÁT MEGÉR. SOK SEGÍTSÉG MINDEN NAP!!!    *****    Megnyitott a madárvendéglõ! Gyertek vendégségbe ti is Mályvához és Pipitérhez! Irány a Mesetár!    *****    Megnyitottam cikkes, véleményes blogomat! Sok-sok érdekes bejegyzéssel várlak naponta, ne hagyd ki! - Alice    *****    Sztárokról és idolokról írok,ajánlókat hozok,tippeket és tageket osztok meg veletek!Nézz be egy blogkóros lány oldalára!    *****    Az igazi karma a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont,a Chiron,a Lilith (Fekete Hold),Rendeld meg most!Várlak, katt!    *****    családi adókedvezmény 2018 nyomtatvány letöltés, feltételek tudnivalók    *****    Rendelj születési horoszkópot és 3 év elõrejelzés ajándékba a tiéd. Ne feledd a horoszkóp a lélek tükre,bele kell nézni!    *****    családi pótlék utalás 2018 - csp utalás - utalás idõpontja 2018 - családi pótlék kifizetések !    *****    Ismerd meg az Olicity párost! Minden a Zöld Íjász címû sikersorozat imádott szerelmespárjáról! Mindennap friss!    *****    SZEREPJÁTÉK! Ha aktív oldalon szeretnél játszani, nézz be és légy része egy egyedi történetnek! Csatlakozz!