bunker
Naptár
2022. Január
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
E-mail

szaboojj@gmail.com 

 
Tartalom
 
Prezentációk
 
Élményeim
 
Erődítés történet
 
Tanulmányok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2005-12-26
 
Magyar alakulatok a Felvidéken

Szabó József János 

Magyar csapatok utóvédharcai Szlovákia területén 1944/45-ben

A hadtörténelmet tanulmányozók számára nem csak a frontok, vagy hadseregcsoportok, hadseregek tevékenysége fontos. Szakmai szempontból egy ezred, vagy hadosztály harca is tanulmányozandó, ugyanis egy mai zászlóaljparancsnok, vagy ezredparancsnok számára ezek az információk jelentenek felhasználható tapasztalatokat.

Az ennél kisebb kötelékek harcai is sok lényeges információt tartalmaznak a most tanuló, leendő parancsnokok számára. A hadtörténelem kutatásának egy olyan katonai tanintézetben, mint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem van egy ilyen oldala is, amit mi fontosnak tartunk. Ezért gyüjtjük a még élő veterán parancsnokoktól a tapasztalatokat. A magyar csapatok utóvédharcainak tanulmányozása Szlovákia területén, szintén ilyen feladat a számunkra. Ezekből a harcokból most csak két mozzanatot mutatok be röviden.

A magyar csapatok általános helyzete 1944/45 fordulóján

Az 1944 szeptember közepétől számított négy hónap alatt, az ország területén vívott harcok során a honvédség harcoló alakulatainak több mint a fele megsemmisült. Az egykori három hadsereg-parancsnokság közül 1945 február közepén már csak kettő működött. Az 1. hadsereg-parancsnokság (parancsnok: László Dezső vezérezredes) a Dunától északra eső területen, Szlovákiában volt. [1]

A 3. hadsereg-parancsnokság (parancsnok: Heszlényi József vezérezredes) a Dunántúlon állt és öt hadosztályt irányított. A magyar hadsereg harcoló alakulatainak összlétszáma ekkor 210.000 fő volt. Ennyi maradt az egykori, 1944 szeptemberében még egymillió fős haderőből. A Dunántúlon harcoló 3. magyar hadsereg állományából gyakori volt a katonák szökése, illetve átállása a szovjet oldalra.[2]

Más volt a helyzet az 1. magyar hadseregnél, amely az Armeegruppe Heinrici alárendeltségében Kassa, Jászó, Rozsnyó térségében harcolt, majd Szlovákiában a szovjet és román csapatok nyomása elől lassan, de rendezetten vonult vissza nyugati irányba.[3]

Védelem az országhatár mentén

1944. december végére befejeződtek a felszabadító harcok Magyarország észak-északkeleti területén. Az 1. magyar hadsereg maradványai kiszorultak az ország területéről. Szlovákiában, Január elején a Kassa - Rozsnyó térségében vívott harcokban vettek részt. Fő feladatuk volt, a Kelet-Szlovákiában harcoló német csapatok visszavonulásának biztosítása.

A védelem fő vonala a Rozsnyótól délre, illetve délkeletre lévő Szilicei fennsíkon volt. Itt a román 4. hadsereg csapatai támadtak.

A védelem tapasztalatai

A magyar védőállásokat a cseh erődrendszer beton bunkereinek vonalában építették ki. Magasabb fekvése miatt a Szádalmás felől támadó román csapatokkal szemben előnyös volt ugyan, de a sziklás talajon lövészárkokat nem lehetett ásni. A védelem gyakran az első világháború harcaira emlékeztetett. Az elviselhetetlen körülmények miatt a katonák egy része inkább a hadifogságot választotta.

Az ellenség egyre erősebb támadása, a nagy veszteségek valamint az utánpótlás akadozása miatt 1945 január 20 körül adták fel állásaikat a fennsíkon. A 24. gyaloghadosztályon kívül Szlovákia területére szorult vissza a 16. gyaloghadosztály is, amely a Vág völgyében vívott nehéz utóvédharcokat A 24. gyaloghadosztály sikeres védelmi harca lehetővé tette, hogy a Kelet-Szlovákiából visszavonuló saját csapatokat az ellenség nem tudta déli irányból bekeríteni.

Védelem a Garam mentén

A Kassa - Rozsnyó térségében vívott súlyos utóvéd harcok után a német 8. hadsereg parancsnokság a Garam folyásával merőlegesen, Hronce központtal egy hosszú védővonalat épített ki. Ezt az indokolta, hogy itt a folyó mentén több völgy és közút találkozott.[4]

1945 február 8 és március 31 között a német 76. és 15. gyaloghadosztályok és a német 101. vadászhadosztály. (Assmann csoport)[5] és a magyar 24. gyaloghadosztály a XXIX. német hadtestparancsnokság alárendeltségébe tartozott.

A Garam és az Ipoly mentén már korábban is folytak harcok. 1944. december közepén a szovjet 6. gárda harckocsi hadsereg és a 7. gárdahadsereg Budapestet északról akarta bekeríteni. Az Ipoly folyó vonalán ekkor a magyar Szent László hadosztály részei védekeztek. A hullámzó harcban többször vetette vissza a szovjet erőket az LVII. német páncélos hadtest és az I. SS páncélos hadtest ellentámadása. A Garam mentén 1945. március végéig sikeresen álltak ellen a szovjet csapatok támadásainak.

Ezekbe a védelmi harcokba kapcsolódtak be a 24. gyaloghadosztály, valamint a 3. magyar hadsereg Dunán átmenekülő 20.000 katonája.

A Garam menti védelem tapasztalatai

A Garamtól délre húzódó, zömében magyar csapatok által védett főellenállási vonal hegycsúcsokat, völgyeket és az ellenség felé lejtő hegyoldalakat szelt keresztül.[6] A zászlóaljak az uralgó magaslatokon körkörös védelemre alkalmas támpontokat alakítottak ki. A támpontok között járőrök tartották az összeköttetést.

A közel másfél hónapos garami védelem az egyes támpontok megszerzésére indított, gyakran erős tüzérségi támogatással kísért ellenséges támadások elhárításával telt. A honvédség Magyarországról kiszorult különböző csapatai egymástól többnyire elszigetelve, német parancsnokság alatt harcoltak. Ezekben a harcokban a magyar csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek miközben fedezték a német zöm visszavonulását. A német "Dél" hadsereg-csoportparancsnokság mégis mindig őket okolta a védelem áttörésért. A megbízhatatlannak tartott magyar csapatokat lefegyverezték és hátra irányították.

Az is igaz, hogy a magyar csapatok sem akartak már harcolni saját ország nélkül. A lelki tényezőkön kívül szerepet játszott ebben az is, hogy a nagyon lecsökkent létszámú csapatok kiegészítést már alig kaptak. Akadozott, vagy teljesen kimaradt az anyagi utánpótlás is.

A felbomlás

A bomlás ez időben csak a 24. gyaloghadosztálynál következett be. Ez a hadosztály az 1. hadsereg kötelékében több hónapon keresztül harcolt leváltás, pihenő nélkül. Nem csoda hát, hogy megfelelő előkészületek után a hadosztály egy része április 7-én átállt a szovjetek oldalára.[7] A hadosztály németeknél visszamaradt részei a magyar 16. gyalogoshadosztályhoz csatlakoztak. Velük együtt vonultak vissza nyugati irányban. A háború vége Olomoucban érte őket, ahol szovjet fogságba kerültek.

1945 májusáig közel félmillió magyar katona esett el és 900 ezer esett hadifogságba. Szovjetunió hadifogolytáboraiból az oda került 600 ezer magyar katonának csak az egyharmada került haza 1947-ig.

 [1] Alárendeltségében az V. és IX. hadtest, a 16., 24. gyaloghadosztállyal és a 2. tábori póthadosztállyal, illetve az 1. hegyidandárral.

[2] A német "Dél" hadsereg-csoportparancsnokság jelentése szerint 1945 január 1-től január 17-ig 930 honvéd szökött át a szovjet oldalra.

[3] Dalnoki Veres Lajos: Magyarország honvédelme a II. világháború előtt és alatt (1920-1945) München 1974. II. kötet 179. old.

[4] A 24. gyaloghadosztály története. Kézirat. 67. old.

[5] A német Assmann csoportot parancsnokáról Walter Assmannról (Mühlhausen, 1866. - Offenbach 1964.) vezérőrnagyról nevezték el, aki ekkor a 10. vadászhadosztály parancsnoka volt.

[6] 1945. január 4-én vezényelték ide német csapatok leváltására a Szent László hadosztályt, amely az Érsekújvár - Párkány vasútvonal mentén védekezett.

[7] 1945. április 4-én parlamenterek utján felvették a kapcsolatot a szemben álló szovjet hadtesttel. A szovjet parancsnokság ebben az esetben megtartotta ígéretét. Az átállt alakulatokat nem fegyverezték le, hanem zárt kötelékben vasúton Magyarországra szállították, ahol részt vettek a demokratikus hadsereg 5. hadosztályának megalakításában.

 

 
CONTENTS
 
 

FARKASMETAL--LAKATOS MUNKA-HAIDEKKER HÁLÓ - FARKASMETAL- HULLÁMRÁCS KAPU,KERÍTÉS-FARKASMETAL-LAKATOS MUNKA    *****    Sok olvasmánnyal,szoftverekkel,horoszkóp megrendelési lehetõségekkel vár a CSILLAGJÖVÕ ASZTROLÓGIA PORTÁL,csak kattints!    *****    CRIMECASESNIGHT - bûntényekkel foglalkozó oldal - CRIMECASESNIGHT    *****    --farkasmetal---Lakatos munka-haidekker kerítés---farkasmetal---haidekker kapu----farkasmetal----Lakatos munka-haidekker    *****    Minden egyben a SKAM sorozatokról - friss hírek, folyamatosan bõvülõ MAGYAR FELIRATOS tartalom - SKAM SKAM FRANCE WTFOCK    *****    Egy horoszkóp elemzés sok rendkívül fontos információt tartalmaz, ezért fontos, hogy megrendeld. Tedd meg minél elõbb!!!    *****    A horoszkóp fontos jelzõrendszer,amit vétek nem használni.Rendeld meg Te is,tudd meg a lehetõségeid a következõ 3 évben!    *****    and i know now that this world will never be enough for me    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban.    *****    Az életben a játék az egyetlen dolog, ami komoly.    *****    ÚJRA NYITVA A SKAM ONLINE - gyere és nézd kedvenc Skam sorozataid magyar felirattal - SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM SKAM    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Jövõ, szerelmi ügyek, pénzügyek, karrier: a kártya válaszol! Tarot kártya elemzés karácsonyi ajándéknak is! Norina Tarot    *****    I am afraid of what I'm risking if I follow you Into the unknown    *****    Ne menj elõttem, lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem, lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és..    *****    Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Lájkoljátok a Filmes alakítások véleményezése Facebook-oldalát! Szavazásokkal, interaktív játékokkal várlak titeket!    *****    Filmes alakítások véleményezése! Olvassatok kritikákat színészi alakításokról!